Formula 1 Italia: Hamilton câștigă după un duel aprig cu Raikkonen

Formula 1 Italia: Hamilton câștigă după un duel aprig cu Raikkonen

Lewis Hamilton a câștigat Marele Premiu al Italiei pentru Mercedes pe circuitul de casă al celor de la Ferrari, la Monza.

Un incident între Hamilton și Sebastian Vettel într-un prim tur plin de scântei a făcut ca duelul pentru victorie să se dea între britanic și celălalt pilot Ferrari, pole-man-ul Raikkonen. La capătul unei lupte de anduranță, Hamilton a realizat mutarea decisivă în turul 45 din cele 54, depășindu-l pe finlandez la intrarea în primul viraj.

A fost o mutare care a recompensat o cursă foarte bună făcută atât strategic, cât și sportiv, de către pilotul Mercedes. Lunga linie de start-sosire a făcut ca după start cele trei mașini din frunte să fie una în spatele celeilalte în șicană, dar păstrându-și pozițiile. Scânteile au sărit imediat apoi, când Hamilton a încercat depășirea rivalului său, Vettel, pe exteriorul șicanei secunde.

Mutarea a fost riscantă, dar britanicul a avut câștig de cauză, păstrându-și trasa exterioară în timp ce Vettel nu a reușit să se încadreze la timp pe linia interioară și s-a răsucit după un ușor contact cu mașina Mercedes. Căzut în spatele plutonului, germanul a intrat la boxe cu aripa față distrusă în timp ce Safety Car-ul a intrat pe circuit după un incident care l-a implicat pe Brendon Hartley.

Raikkonen a condus cursa după restart, cu Hamilton rămânând la aproximativ 1 secundă în urmă până când Ferrari și-a chemat pilotul la boxe în turul 20. Echipa italiană a mutat prima, iar Mercedes l-a păstrat pe circuit alte 9 tururi. Deși Hamilton a pierdut timp, ieșind înapoi pe circuit după pitstop la peste 5s în urma finlandezului, pneurile sale mai noi s-au dovedit a fi cruciale în final.

Ajutat de Bottas – rămas mult mai mult pe circuit pentru a-l ține în spate pe Raikkonen – Hamilton s-a apropiat treptat de pilotul Ferrari, pe care l-a prins în scurt timp din urmă. După un duel ce a ținut tururi bune și care le-a accelerat degradarea pneurilor amândurora, Hamilton a reușit depășirea decisivă și a fugit spre victoria sa cu numărul cinci pe circuitul „de casă” al italienilor. Finlandezul a obținut în schimb al 100-lea său podium în Formula 1.

Ceva mai în spate, Verstappen s-a apărat cât de bine a putut în fața unui Bottas mult mai rapid, însă olandezul a fost penalizat cu 5 secunde după ce a intrat pe trasa finlandezului pe frânarea în prima șicană. Pilotul Red Bull a trecut linia de sosire în fața acestuia, dar a căzut două poziții datorită penalizării, cu Vettel reușind să urc pe locul 4 după startul său cu peripeții.

Pe 6 a încheiat Romain Grosjean în mașina Haas, în timp ce piloții Force India s-au clasat pe 7 și 8 în ordinea Esteban Ocon, Sergio Perez. Carlos Sainz și Lance Stroll au completat primele 10 poziții într-o parte de clasament în care lupta a fost una strânsă.

Sergey Sirotkin a trecut linia de sosire al 11-lea pentru a completa un weekend peste așteptări pentru Williams, iar Charles Leclerc a sosit al 12-lea, speculațiile fiind că tânărul ar putea semna cu Ferrari de anul viitor. Stoffel Vandoorne a terminat al 13-lea pentru McLaren, în timp ce coechipierul său, Fernando Alonso, a semnat unul dintre cele două abandonuri mecanice ale zilei.

Nico Hulkenberg nu a reușit să urce decât pe locul 14 după ce a pornit din coada grilei de start, iar restul piloților clasați au fost Pierre Gasly, Marcus Ericsson și Kevin Magnussen. Daniel Ricciardo a abandonat cu noi probleme suferite de unitatea de putere Renault a celor de la Red Bull.