MotoGP Misano: Ducati și Dovizioso la înălțime. Fenati în fața unui nou scandal

MotoGP Misano: Ducati și Dovizioso la înălțime. Fenati în fața unui nou scandal

La Misano am avut confirmarea că Ducati GP18 a ajuns motocicleta de bătut în campionat, Lorenzo și Dovizioso arătându-și măiestria de-a lungul weekend-ului. În cursă doar Dovi a confirmat câștigând în fața unui Marc Marquez care s-a văzut în imposibilitatea de a se lupta pentru victorie. Din păcate nu cele 3 victorii italiene la toate clasele au ținut capul de afiș al zilei de duminică ci noul scandal provocat de Fenati la Moto2, unul ce nu s-a mai văzut în istoria motomondialului.

Moto3

Cursa din nefericire a debutat cu un accident serios la mijlocul plutonului, acolo unde Nicolo Bulega, Jaume Masia, Ayumu Sasaki, Alonso Lopez și Aron Canet  s-au lovit. Cel mai șifonat și speriat dintre toți a ieșit japonezul Sasaki, rămas întins în mijlocul pistei și lovit de 2 ori de Canet în zona toracelui. Din fericire, pilotul Sprinta Petronas nu a suferit leziuni care să îi fi pus viața în pericol.

Cursa nu a fost una spectaculoasă în cea mai mare parte a ei, Fabio di Giannantonio părând un candidat la victorie sigur, însă în ultimele tururi planurile i-au fost stricate de Jorge Martin și Lorenzo Dalla Porta. Cel din urmă a reușit în final victoria, în timp ce perdantul cursei a fost Marco Bezzecchi, care a căzut în penultimul tur.

Locul 2 în cursă și abandonul rivalului, i-a adus lui Jorge Martin prima poziție la general cu un total de 166 de puncte, în timp ce Bezzecchi a rămas la 158 și va trebui să îl țină la respect pe Fabio di Giannantonio care a ajuns la cota 137.

Moto2

O cursă tensionată a fost și cea a categoriei intermediare care a avut 2 incidente în partea finală. Primul i-a avut protagoniști pe debutantul Augusto Fernandez de la Pons și Alex Marquez, cel din urmă reușind să revină în cursă, dar nu a mai putut ajunge în zona punctelor.

Incidentul care a marcat cursa și în general weekend-ul de la Misano a fost gestul incalificabil făcut de Romano Fenati la adresa lui Stefano Manzi, paradoxal viitorul coleg de echipă în cadrul Forward Racing MV Agusta din 2019, dacă nu cumva contractul va fi rupt zilele ce urmează.

Fenati a fost șicanat cu 7 tururi înainte de final de Manzi, duelul lor pentru un loc în afara punctelor încheindu-se într-o primă fază cu ieșirea pilotului Snipers Marinelli în afara pistei. Romano Fenati a revenit pe circuit, l-a ajuns din urmă pe Manzi, moment în care i-a apăsat cu putere levierul frânei, incident în urma căruia Stefano a și căzut.

Incidentul nu a fost în direct pe transmisie, spectatorii de pe circuit și de la tv primind inițial doar informația sancționării lui Fenati cu steag negru, apoi au urmat 2 reluări cu acționarea brutală a levierului de frână la Suter-ul lui Manzi și mai apoi căzătura acestuia.

Comisarii de cursă au intrat în alertă și puțin după sfârșitul cursei de la clasa mare au dictat o sancține la adresa lui Romano Fenati, interdicția de a concura în următoarele 2 etape la Aragon și Chang Buriram.

Decizia nu a fost primită bine de cei implicați în motomondial, apărând imediat reacții în rândul piloților  și a unor team manageri, printre cei mai vehemenți fiind Cal Crutchlow, Marc Marquez, dar și CEO-ul MV Agusta care a spus că va face tot posibilul să nu onoreze contractul lui Fenati pentru 2019.

La ora redactării articolului de față, avem deja informația concedierii de la Snipers Marinelli.

În final cursa a fost câștigată de Francesco Bagnaia ce a dominat autoritar, în timp ce pentru locul secund s-au bătut Miguel Oliveira și Marcel Schrotter, germanul ratând șansa unui loc secund în urma unei erori chiar pe finalul cursei .

La general Bagnaia ia un avans de 8 puncte față de Oliveira (214 puncte la 206), fiind urmați de Brad Binder la mare luptă cu Lorenzo Baldassarri (119 la 116)

 

MotoGP

Cursa clasei mari a fost 100% la discreția echipei Ducati, cu Jorge Lorenzo scăpat la conducere în primele tururi și Andrea Dovizioso care nu a avut mult de furcă cu Marc Marquez.

Pneurile medium și imposibilitatea de a controla înclinarea motocicletei Ducati i-au venit de hac în cele din urmă lui Jorge Lorenzo care a trântit motocicleta în a doua jumătate a cursei, moment când preț de câteva tururi s-a luptat pentru poziția secundă cu Marc Marquez și chiar s-a apropiat de Dovizioso, existând posibilitatea unui duel pentru victorie în ultimele tururi.

Jorge Lorenzo a revenit în cursă, dar nu a putut intra în puncte, pierzând în ultimul tur un loc în fața lui Bradley Smith, primul pilot în afara punctelor.

Primele tururi au fost cu ghinion pentru Xavier Simeon, trecut pe motocicleta Ducati GP17 a lui Rabat, pentru belgian nesimțindu-se vreo îmbunătățire a performanțelor după cedarea necompetitivului GP16, noului venit Christophe Ponsson, francezul pierzând destul de rapid un tur față de lideri.

După căderea lui Lorenzo, Marquez a moștenit locul secund în cursă, cele 20 de puncte acumulate aducându-i un avans de 67 de puncte față de Andrea Dovizioso, ajuns pe locul secund la general.

Cal Crutchlow a ocupat ultima treaptă a podiumului, în timp ce Alex Rins a rezistat cu al său Suzuki în fața lui Maverick Vinales și Dani Pedrosa.

Următoarea cursă va avea loc în data de 23 septembrie în Spania, la Aragon.