Formula 1 Singapore: Hamilton câștigă iar pentru Mercedes

Formula 1 Singapore: Hamilton câștigă iar pentru Mercedes

Lewis Hamilton și-a extins avansul în fruntea clasamentului piloților, câștigând un Mare Premiu pe care l-a controlat de la start la sosire.

E foarte posibil ca Lewis Hamilton să treacă prin cea mai bună perioadă a carierei sale. În Singapore, a pășit la propriu în lumina reflectoarelor la capătul unei curse extenuante – din nou învingător, în mijlocul unui spectacol vizual. Pilotul Mercedes a transformat pole position-ul său superb de sâmbătă într-o victorie clară duminică, fiind de neatins în fruntea cursei.

Hamilton a câștigat a treia din ultimele patru curse, desprinzându-se și mai mult de rivalul său, Sebastian Vettel. Cu 93 de puncte acumulate din cele 100 puse în joc în acest interval de timp, britanicul are acum un avans de 40 de puncte în fața pilotului Ferrari a cărui cursă a fost din nou una nefericită din punct de vedere al strategiei. Vettel a încheiat al 3-lea, la o jumătate de minut de monopostul Red Bull al lui Max Verstappen, care a încununat un weekend bun cu un loc 2 bine-meritat.

Verstappen și Vettel au fost protagoniștii unui start care l-a văzut pe Hamilton preluând controlul, în timp ce în spatele său olandezul și-a păstrat de puțin poziția a doua în primul viraj. Vettel a revenit în joc, depășindu-l pe pilotul Red Bull pe bulevardul Raffles al circuitului stradal din Singapore chiar înainte ca mașina de siguranță să intre pe circuit.

A făcut-o ca urmare a unui nou contact – al câtelea?! – între piloții Force India. Esteban Ocon și-a încheiat cursa în zidul de protecție după ce s-a infiltrat pe exteriorul coechipierului său, Sergio Perez, înainte ca mexicanul să îngusteze unghiul. A fost singurul abandon al unei curse pline de dramatism, mai ales în a doua jumătate a ei și a clasamentului.

În frunte, Ferrari au mutat strategic primii, aducându-l pe Vettel la boxe și „încălțându-l” cu pneuri ultrasoft în timp ce Mercedes a reacționat punându-l pe soft-uri pe Hamilton. Germanii au avut câștig de cauză, iar când Verstappen a urmat strategia Mercedes ceva mai târziu, acesta a reușit să-și mențină poziția pe circuit la limită în fața lui Vettel. A fost momentul în care acesta a fost nevoit să se recunoască învins, iar în final el a încheiat la peste o jumătate de minut de rivalul său învingător.

În urma celor trei din frunte au încheiat coechipierii lor, iar ordinea în care au pornit în cursă s-a păstrat. Valtteri Bottas și-a menținut locul 4 și a supraviețuit unui atac final al conaționalului său de la Ferrari, Kimi Raikkonen. Pe o strategie similară celei ale lui Vettel, Daniel Ricciardo a amenințat pozițiile celor doi, dar nu a reușit să se apropie suficient pentru a încerca un atac.

Singurul pilot care a mai încheiat în același tur cu Hamilton a fost Fernando Alonso. Spaniolul a reușit să gestioneze excelent o cursă în care cei din jurul său au fost prinși în diverse dueluri – de la unele banale, la unele de-a dreptul ciudate. Carlos Sainz și Nico Hulkenberg au terminat în puncte cu ambele mașini Renault, trecând linia de sosire pe 8 și pe 10, între ei clasându-se viitorul pilot Ferrari, Charles Leclerc, pentru Sauber.

Coechipierul acestuia, Marcus Ericsson, a terminat pe 11, urmat fiind de Stoffel Vandoorne de la McLaren, de Pierre Gasly de la Toro Rosso și de Lance Stroll de la Williams. Romain Grosjean a pus mașina sa Haas a 15-a într-un weekend de uitat pentru echipă, în timp ce Kevin Magnussen a încheiat al 18-lea. Perez – penalizat după duelul său parcă interminabil cu Sergey Sirotkin s-a finalizat cu o manevră periculoasă din partea mexiacnului – a terminat pe 16, urmat de Brendon Hartley. Rusul de la Williams a încheiat ultimul într-o cursă în care a părut să dorească pur și simplu prea mult să se facă văzut.