IndyCar Sonoma: Scott Dixon devine campion pentru a cincea oară

IndyCar Sonoma: Scott Dixon devine campion pentru a cincea oară

N-a fost loc de surprize la ultima finală găzduită de Sonoma Raceway, unde presiunea a ajuns la Alex Rossi și l-a împiedicat să performeze, netezindu-i lui Scott Dixon calea spre un nou titlu alături de Chip Ganassi.

Patru piloți veneau cu șanse la titlu în etapa cu puncte duble din Napa Valley, California, însă Will Power și campionul en-titre Josef Newgarden erau în luptă doar din punct de vedere matematic, la 87 de puncte în urma lui Dixon. Singurul care acuza o întârziere recuperabilă față de neozeelandez era Alexander Rossi, dar încă de la începutul weekendului s-a văzut cum tânărul american nu era în cea mai bună formă. Erori în lanț în antrenamente și o strategie bizară în ultima fază a calificărilor, când nu a montat compoziția mai aderentă și și-a asumat plecarea de pe 6 au reprezentat preambulul unui dezastru ce s-a concretizat la start, când Rossi s-a pripit și l-a percutat din spate pe coechipierul Marco Andretti.

A urmat o manevră controversată, în care Rossi a venit pe o scurtătură la boxe, cu pană și cu aripa față avariată. Doar așa nu a pierdut un tur în raport cu polemanul Ryan Hunter-Reay, care și-a asumat șefia cursei și numai jocul opririlor l-a mai dat jos uneori de pe prima poziție. Cu 80 de tururi conduse, la cinci ani de la ultimul său pole, ”Captain America” a câștigat finala, cu Scott Dixon cuminte pe urmele sale. Veteranul n-a avut emoții decât la jumătatea întrecerii, când Rossi a ieșit de la boxe în urma sa (cu un tur) și a încercat să pună presiune pe el. Nicio șansă de a-i dinamita moralul lui Dixon, nici măcar într-un mic contact în acul de păr de la jumătatea turului.

Rossi a încheiat pe 7, fără să fie ajutat prea mult de unica neutralizare indusă de Graham Rahal. El și-a păstrat locul secund la general în fața lui Power, care a venit pe podium și l-a devansat astfel pe Newgarden. La debut, campionul Indy Lights Pato O’Ward a fost impresionant, calificându-se pe 5 și terminând cursa în top 10, la mare distanță de fostul său rival, Colton Herta, care a avut și el prima experiență în seria de top de peste Ocean tot cu gruparea Harding.

Însă marele învingător al zilei a fost Scott Dixon, pentru a cincea oară campion în IndyCar și confirmat alături de Ganassi Racing pentru următorii ani. El a obținut cupa Astor, un milion de dolari și un loc tot mai sus în galeria legendelor motorsportului din Statele Unite, desprinzându-se de cei cu patru titluri: Mario Andretti, Sebastien Bourdais și Dario Franchitti. Pentru patronul Chip Ganassi acesta a fost al 12-lea titlu al piloților, după cele obținute de Jimmy Vasser, Alex Zanardi (2), Juan Pablo Montoya, Dario Franchitti (3) și precedentele 4 ale lui Dixon.

Seria IndyCar va reveni pe 10 martie la St.Petersburg, dar până atunci vor fi mișcări importante de trupe. Fernando Alonso, Felix Rosenqvist, Stoffel Vandoorne și alte nume mari își manifestă interesul față de un campionat tot mai viu și mai spectaculos, iar filiera Road to Indy continuă să propună tineri de perspectivă, care primesc mult mai ușor șansa debutului comparativ cu lumea Formulei 1. Însă cea mai frumoasă poveste pe care ne-o dorim în 2019 ar fi o revenire a lui Robert Wickens, cel care a emoționat pe toată lumea cu mesajul său dinaintea finalei pe care a urmărit-o pe patul de spital.

Clasament final 2019: 1.Dixon 678, 2.Rossi 621, 3.Power 582, 4.Hunter-Reay 566, 5.Newgarden 560.