Formula 3 Red Bull Ring: Mick Schumacher preia conducerea înaintea finalei

Formula 3 Red Bull Ring: Mick Schumacher preia conducerea înaintea finalei

Demonstrația de forță de la Nurburgring nu a fost un caz izolat: Mick Schumacher și Prema Powerteam au continuat în același registru în Austria, indiferent de condițiile meteo. În plus, de această dată Ticktum nu a mai salvat situația cu puncte importante.

Antrenamentele și calificările de la Spielberg au propus la vârf aceeași ordine precum în runda precedentă: un Mick Schumacher în mare formă, secondat de Robert Shwartzman, tot mai insistent în a schimba abonamentul la locuri 2 într-o primă victorie în campionatul european. Ca mai mereu, în avanposturi s-au mai regăsit ceilalți echipieri Prema, finalul de sezon fiind similar în această privință cu anii 2015 și 2016, când Rosenqvist și Stroll nu lăsau niciun drept la replică grupărilor adverse. Intercalați, piloții Motopark reprezentau cel mai important pericol, însă nu neapărat Dan Ticktum era vioara întâi: Vips, Aberdein, Scherer și chiar Fernandez vizau punctele mari, iar Ferdinand Habsburg (Carlin) avea și el o tresărire de orgoliu în etapa de casă. Foști lideri precum Ahmed sau Fenestraz tot nu se regăseau.

Statistica va consemna la finele rundei de pe Red Bull Ring o schimbare de lider la general, venită încă de la finele primei ”transformări” semnate de Mick Schumacher. Germanul a pornit sâmbătă la drum în prima manșă pe o pistă udă, respingând la start atacul lui Shwartzman. Ecartul dintre cei doi s-a menținut în jurul unei secunde, însă rusul nu a putut da vreun atac ferm. Alex Palou și Ferdinand Habsburg au plecat excelent de pe 13, respectiv 11, clasându-se pe 3 și 5 cu Marcus Armstrong între ei. În schimb, Dan Ticktum a avut o lansare modestă și a pierdut trenul către punctele mari, luptându-se să revină de pe 10 până pe 8 – insuficient pentru a preveni rocada în fruntea clasamentului.

În caz că mai avea nevoie de un stimulent emoțional, Mick Schumacher a livrat rezultatul ideal câteva ore mai târziu, semnând timpul de pole pentru cursele 2 și 3. Duminică, pe pistă uscată, și-a prelungit mai întîi seria de victorii consecutive după un nou duel tranșat favorabil cu Armstrong și Shwartzman. Dan Ticktum a fost prins într-un incident cu Fenestraz și Daruvala pe final de manșă, toți trei fiind constrânși la abandon. Consecința imediată a fost un prim punct pentru Sophia Floersch. Ulterior, Shwartzman a putut în sfârșit să demareze mai bine decât Schumacher în cursa a treia, ajungând în paralel cu acesta pe primii metri înainte ca germanul să apuce să închidă trasa în maniera atât de familiară a tatălui său. Rusul a devenit al 11-lea câștigător al anului, Prema a ajuns la 7 victorii consecutive și a celebrat titlul la echipe încă dinaintea finalei de la Hockenheim. Oamenii lui Rene Rosin nu au fost niciodată învinși de când există actualul format al F3 europene, acesta fiind al optulea an de dominație.

Revenim așadar în Germania la jumătatea lui octombrie pentru o ultimă etapă comună cu DTM, în care Mick Schumacher vine cu un avans de 49 de puncte în fața lui Dan Ticktum și de 69 raportat la Marcus Armstrong cu 75 încă disponibile. Reprezentanții Pitstops vor raporta de la fața locului desfășurarea acestui moment istoric, în care numele Schumacher ar putea fi asociat cu un titlu de campion într-o serie de monoposturi după 14 ani de la al șaptelea trofeu suprem al lui Michael în Formula 1.