Formula 1 Rusia: Hamilton câștigă pe malul Mării Negre cu ajutorul echipei

Formula 1 Rusia: Hamilton câștigă pe malul Mării Negre cu ajutorul echipei

Mercedes a luat decizia cea mai eficientă în lupta pentru titlul piloților, oferindu-i victoria lui Lewis Hamilton în Rusia în detrimentul pole-man-ului Valtteri Bottas.

Hamilton a câștigat în Rusia grație deciziei venite de la boxele echipei Mercedes, Bottas fiind ordonat să-i facă loc coechipierului său pentru a-l ajuta pe acesta în lupta pentru campionatul mondial. Britanicul are acum un avans de 50 de puncte în fața lui Sebastian Vettel cu numai cinci curse rămase din sezon.

Vettel a fost cel care a avut startul mai bun de pe loc, însă odată ajuns roată la roată cu Hamilton, germanul a început să piardă teren față de rivalul său datorită aspirației pe care piloții Mercedes și-au creat-o. Cei din frunte și-au păstrat pozițiile la intrearea în primul viraj, iar curând diferențele dintre ei au crescut la ceva mai mult de o secundă.

Pornit din coada plutonului, al 19-lea, Max Verstappen a oferit spectacolul mult așteptat. Slalomând printre mașinile mai lente din fața sa, olandezul a ajuns în puncte în numai trei tururi, urcând pe locul 5 în turul 8. A fost unul dintre cele mai impresionante starturi pe care le-am văzut în istoria recentă, iar după ce mașinile Mercedes și Ferrari au intrat la boxe, Verstappen s-a regăsit la conducerea cursei, unde a stat pentru 25 de tururi.

În duelul pentru victorie, Mercedes a mutat prima, chemându-l la boxe pe liderul Bottas la capătul turului 12. Ferrari a reacționat aducându-l pe Vettel pentru unicul schimb de pneuri al cursei. Reacționând abia un tur mai târziu, Hamilton s-a trezit depășit de rivalul său la revenirea pe circuit, însă britanicul a revenit cu o depășire curată doar două tururi mai târziu. Ordinile de echipă așteptate din partea Mercedes au întârziat să apară, însă în final au făcut-o, iar Bottas și-a lăsat coechipierul să treacă în față pe fondul apropierii lui Vettel de cele două mașini.

Ultima parte a cursei a văzut diferențele dintre cei din frunte rămânând relativ constante. Verstappen a intrat în final la boxe cu 10 tururi înainte de final, iar Hamilton a preluat conducerea, trecând primul linia de sosire.

Bottas l-a urmat, misiunea sa fiind dusă ireproșabil la bun sfârșit. Prezența finlandezului între Hamilton și Vettel a fost una grăitoare, ajutând ca avansul britanicului din fruntea clasamentului general să ajungă la 50 de puncte. Întrebând care va fi ordinea la sosire – o urmă de speranță în glasul său – Bottas a primit răspunsul așteptat de mulți, și anume că ziua îi va aparține lui Hamilton. Mercedes nu vrea să riște nimic.

Raikkonen a încheiat al 4-lea, în timp ce Verstappen nu a reușit să se apropie de finlandez pe noul set de gume ultrasoft. Daniel Ricciardo a făcut la rândul său o cursă bună de recuperare, făcând ca mașinile plecate de pe 18 și 19 să încheie pe 5 și 6, iar Charles Leclerc a fost ultimul pilot care a trecut linia de sosire în același tur cu învingătorul, pe locul 7.

Kevin Magnussen, Esteban Ocon și Sergio Perez au mai obținut puncte la Soci, cu piloții Force India încercând fără succes să-l prindă pe danez pe majoritatea durată a cursei, cei doi schimbându-și pozițiile pe circuit de două ori. Restul piloților clasați: Romain Grosjean, Nico Hulkenberg, Marcus Ericsson, Fernando Alonso, Lance Stroll, Stoffel Vandoorne, Carlos Sainz și Sergey Sirotkin.

Pierre Gasly și Brendan Hartley au fost nevoiți să abandoneze cu probleme mecanice în același tur din prima parte a cursei după ce au avut ieșiri separate în decor.