Formula 1 Japonia: Hamilton atinge borna 50 cu Mercedes

Lewis Hamilton a condus de la cap la coadă pentru a se impune în Marele Premiu al Japoniei de la Suzuka și a pune o mână pe titlul mondial cu patru etape rămase din campionat.

67 de puncte. Acesta este avansul lui Lewis Hamilton din vârful clasamentului piloților după ce britanicul a câștigat a 6-a sa cursă în ultimele 7, atingând totodată un număr de 50 de victorii cu Mercedes. Doar Michael Schumacher are mai multe în carieră câștigate pentru o singură echipă.

La Suzuka, Hamilton a controlat fără probleme cursa, pornind din pole position și gestionând avansul față de cei din spatele său. Pentru Ferrari și Sebastian Vettel, principalul rival al britanicului în lupta pentru titlu, weekendul s-ar fi vrut să fie unul de cotitură. În schimb, este foarte posibil ca aceasta să fie cursa care a pus capăt oricărei speranțe pentru german.

Plecat de pe locul 8 după calificările nereușite de sâmbătă, Vettel a încheiat abia al 6-lea după ce un acroșaj cu Max Verstappen i-a frânat revenirea în primele locuri ale cursei. S-a întâmplat în virajul „Spoon”, acolo unde germanul a realizat multiple depășiri de-a lungul Marelui Premiu, însă între el și pilotul Red Bull a avut loc un contact ce l-a aruncat pe Vettel înspre coada clasamentului. Verstappen a continuat cu podeaua ușor avariată și a încheiat din nou pe podium, reușind să o facă pentru a treia oară la Suzuka în trei curse disputate aici. În fața sa, Valtteri Bottas completa un 1-2 excelent pentru Mercedes.

Kimi Raikkonen a avut parte de propriul contact cu Verstappen și a terminat abia al 5-lea, în timp ce Daniel Ricciardo a făcut o cursă de recuperare bună și s-a clasat al 4-lea după ce plecase în cursă de pe locul 15. Sergio Perez, Romain Grosjean, Esteban Ocon și Carlos Sainz s-au mai clasat în puncte, spaniolul de la Renault fiind primul pilot depășit cu un tur din clasament.

Charles Leclerc, Nico Hulkenberg și Kevin Magnussen au fost nevoiți să abandoneze, în timp ce piloții Toro Rosso, McLaren și Williams i s-au alăturat lui Marcus Ericsson în afara punctelor.

Ziua i-a aparținut însă lui Hamilton, iar cursa a avut totuși aerul unei cotituri până la urmă. Avansul pilotului Mercedes din vârful clasamentului mondial îi oferă acestuia oportunitatea de a se încununa din nou campion mondial în caz că obține cu 8 puncte mai multe decât Vettel în Marele Premiu al Americilor, peste 2 săptămâni. Pe baza a ce am văzut în ultimele două curse, sună plauzibil.