MotoGP Buriram: Etapa thailandeză, o clasică a mondialului după duelul Marquez-Dovizioso

MotoGP Buriram: Etapa thailandeză, o clasică a mondialului după duelul Marquez-Dovizioso

Cursele thailandeze au fost cu noroc pentru principalii protagoniști ale celor 3 clase din motomondial. Bagnaia și Marquez s-au impus, în timp ce Martin a primit un cadou nesperat în chiar ultimul viraj din partea rivalului Bezzecchi. Duelul pentru victorie de la clasa mare dintre Marquez și Dovizioso ar putea include cursa thailandeză în rândul clasicelor din motomondial.

Moto3

Cursa de la clasa mezină poate fi caracterizată ca un crashfest, în care au fost 2 grupuri de ghinioniști: piloții japonezi, care cu excepția lui Kaito Toba, au abandonat în urma unor accidente spectaculoase și doi dintre protagoniștii luptei la titlu, Marco Bezzecchi și Enea Bastianini, ultimul purtând răspunderea  pentru incidentul care i-a oferit primul loc la general lui Jorge Martin și un avans de 26 de puncte ce vor trebui gestionate atent în ultimele 4 curse.

Nu doar Martin a profitat de eroarea lui Bastianini ci și Fabio di Giannantonio, câștigătorul cursei, care s-a apropiat la 2 puncte de Bezzecchi în clasament.

Victoria i-a revenit lui Giannantonio, urmat de Dalla Porta. Omul cursei de pe circuitul Chang, Dennis Foggia, plecat de pe locul 25 în nota obișnuită a sezonului, dar care pe un circuit complet nou a croșetat plutonul până la locul 3.  Reușita acestuia este una meritorie, ascensiunea nefiind neapărat infuențată de cei 9 abandonați, italianul de la SKY VR46 făcând numeroase depășiri în pluton.

Localnicii au urmărit cu interes și evoluția celor 2 wildcard-uri autohtone, Somkiat Chantra, care a rulat în zona punctelor pe toată durata cursei, în final primind bonus locul 9. Cel de-al doilea, Apiwath Wongthananon, a ratat în ultimele tururi un punct, meritorie fiind totuși evoluția în top20, fără ajutorul grupului de abandonați.

Poate cel mai stupid accident al cursei a fost cel al coechipierilor SIC58 Squadra Corse, Antonelli și Suzuki.

Moto2

Pentru SKY Team VR46 a venit o nouă bucurie după podiumul lui Foggia. La clasa intermediară bucuria a fost totală, după locurile 1-2 în cursă bifate de Bagnaia și Marini, ultimul câștigând pe final lupta cu Miguel Oliveira. Sarcina de locotenent, executată perfect de Luca, i-a adus lui Bagnaia un avans de 28 de puncte la general față de portughezul Oliveira.

Impresionantă a fost și evoluția lui Fabio Quartararo, care a urcat șasiul Speed Up până pe locul 5, în spatele lui Brad Binder.

Cursa a debutat cu un incident ce i-a scos din cursă pe Joan Mir, Marcel Schrotter și Augusto Fernandez, dramele în pluton culminând cu ieșirile în decor avute de Lorenzo Baldassarri și Alex Marquez.

Din păcate pentru fanii din tribune, localnicul Thitipong Warokorn, venit dinspre cursele de Supersport, nu a reușit să ajungă în zona punctelor, terminând pe 18.

MotoGP

Cea mai așteptată cursă a zilei, cea de la clasa regină, se anunța a fi una disputată, în urma calificărilor ce i-au readus în prim plan pe piloții Movistar Yamaha, Valentino Rossi, locul 2 pe grilă și Maverick Vinales, locul 4.

Din pole position urma să plece Marc Marquez, cel ce a bifat în calificări recordul de a fi singurul pilot venit din Q1 ce obține cel mai bun timp și în Q2.

Din cursă a lipsit Jorge Lorenzo, accidentat în ziua de vineri după un highside în care motocicleta Ducati s-a dezintegrat aproape în totalitate.

Cursa a fost una animată atât la vârf cât și în pluton, unde s-au dat lupte aprige pentru cât mai multe puncte, singurul abandon înregistrat fiind cel al lui Dani Pedrosa.

Valentino Rossi a preluat conducerea după start, dar după câteva tururi a fost prins de Andrea Dovizioso, pilotul în care Ducati își punea bazele de a respecta predicția că producătorul italian va obține o victorie facilă pe circuitul thailandez.

Dovizioso însă nu a putut scăpa de urmărirea lui Marc Marquez, spaniolul pilotând la limită, obiectivul personal fiind victoria, fără a se gândi la punctele de siguranță din clasament aferente unui loc 2 sau 3.

În ultima parte a cursei atacurile lui Marquez s-au întețit, ceea ce i-a apropiat și pe piloții Yamaha, Vinales și Rossi.

Intrarea în ultimul viraj pe ultimul tur a oferit momentul antologic al depășirii lui Marquez la Dovizioso, nu puțin lipsindu-i lui Vinales să treacă și el de motocicleta Ducati, dar asta după un moment aprins în care la abordarea virajului final spaniolul de la Yamaha a fost cât pe ce să intre în Valentino Rossi, italianul luând larg virajul pentru a evita un dezastru.

Victoria îi aduce lui Marquez  un avans de 77 de puncte față de Dovizioso, ceea ce înseamnă că etapa japoneză de peste 2 săptămâni ar putea fi prima ocazie de a-l vedea campion pe pilotul HRC, asta în funcție de evoluția lui Andrea Dovizioso.

În pluton s-au remarcat Johann Zarco, locul 5 în cursă și Alvaro Bautista care cu un GP17 l-a ținut la respect pe Danilo Petrucci, ultimul pe un Ducati GP18 de uzină.

De menționat și creșterea în performanță a lui Jordi Torres, locul 19,  înlocuitorul lui Rabat la echipa Avintia, spaniolul având parte pe circuitul Chang de primele dueluri în pluton cu Luthi și Pol Espargaro.

Mult mai interesantă însă va fi lupta pentru locul 3 la general, acolo unde protagoniști sunt Rossi, Vinales și Lorenzo.

Etapa japoneză de la Motegi va avea loc în data de 21 octombrie.