Formula 1 SUA: Hamilton cel mai rapid într-o sesiune disputată de calificări

Formula 1 SUA: Hamilton cel mai rapid într-o sesiune disputată de calificări

Lewis Hamilton a obținut pole position-ul în Marele Premiu al Statelor Unite ale Americii, realizând un tur cu puțin mai rapid decât cei doi piloți Ferrari.

Britanicul de la Mercedes s-a impus în Q3, reușind un 1:32.237 care reprezintă un nou record al circuitului. În urma lui, Sebastian Vettel și Kimi Raikkonen au fost de puțin depășiți, cu germanul stabilind un tur cu doar 0.061s mai lent, în timp ce coechipierul său de la Ferrari a fost la 0.009s de el.

Diferențele mici promit o cursă extrem de interesantă duminică, una în care Vettel va trebui să pornească de pe locul 5 ca urmare a unei penalizări primite în antrenamentele de vineri. Valtteri Bottas s-a clasat al 4-lea în calificări, Daniel Ricciardo de la Red Bull nereușind să se apropie la mai puțin de o secundă de câștigător, pe 5.

Esteban Ocon a fost cel mai rapid dintre echipele urmăritoare, clasându-se pe 6, în fața lui Nico Hulkenberg, Romain Grosjan, Charles Leclerc și Sergio Perez.

Fernando Alonso, Sergey Sirotkin, Lance Stroll, Marcus Ericsson și Stoffel Vandoorne au fost eliminați în Q1, mașinile Williams și McLaren părând a fi cele mai lente și pe circuitul american. Deși s-a clasat pe locul 6 în prima parte a calificărilor, sesiunea olandezului s-a încheiat abrupt după ce suspensia sa a avut de suferit ca urmare a încălecării unui vibrator.

Toți se vor situa însă pe grilă în fața echipierilor de la Toro Rosso, care nu au stabilit un tur cronometrat în Q2, știind foarte bine că vor servi penalizări pentru noile elemente aduse unităților de putere. Kevin Magnussen a fost cel mai lent pilot din a doua parte a calificărilor și va pleca de pe locul 12 în cursa de duminică. În fața sa pe grilă va fi Carlos Sainz.

Q3 a început cu Ferrari și Mercedes având câte un „succes” în primele părți ale calificărilor, iar după prima serie de tururi, Hamilton era în pole-position, realizând un 1:32.567 cu doar 0.088s mai rapid decât Vettel. Imediat în urma germanului era Bottas, în timp ce Raikkonen nu reușise decât un 1:33.

Finlandezul a raportat picături de ploaie înaintea momentului culminant, dar acestea nu i-au oprit pe piloți să înregistreze noi tururi rapide. În final, Hamilton a făcut un nou pas important spre titlu.

Dacă-și va păstra poziția până la finalul cursei, britanicul are nevoie ca Vettel să nu se claseze mai bine de locul 2 pentru a se încununa campion mondial pe un circuit pe care a câștigat cinci din cele șase curse disputate, inclusiv ultimele patru la rând.