Formula 1 Mexic: Ricciardo îi suflă pole-ul lui Verstappen

Formula 1 Mexic: Ricciardo îi suflă pole-ul lui Verstappen

Red Bull va ocupa prima linie a grilei de start din Mexic, cu Daniel Ricciardo fiind cu 0.026s mai rapid decât coechipierul său.

Finalul calificărilor a fost electrizant. Max Verstappen stabilise cel mai bun timp după prima serie de tururi rapide din Q3 și ar fi putut deveni cel mai tânăr poleman din Formula 1, însă, spre dezamăgirea sa vizibilă, Daniel Ricciardo a reușit să-i sufle prima poziție în ultima clipă.

Turul australianului, un 1:14.759 care a devenit cel mai rapid tur al circuitului, a fost suficient pentru a-l detrona pe coechipierul său pentru doar 0.026s. Este primul pole al lui Ricciardo obținut în afara circuitului de la Monaco.

Pe locul 3 s-a clasat Lewis Hamilton de la Mercedes. În căutarea unei clasări care să-i câștige al 5-lea titlu mondial, britanicul poate fi mulțumit. Va pleca din spatele lui Ricciardo și va avea ocazia să ne ofere un start special grație liniei drepte lungi din Mexic. Importantă este și clasarea lui Sebastian Vettel, care va porni în cursă al 4-lea. Valtteri Bottas și Kimi Raikkonen au obținut ultimele două poziții din top 6.

Renault s-a clasat pe 7 și 8 cu cei doi piloți ai săi, Nico Hulkenberg fiind mai rapid decât Carlos Sainz. Ultimele poziții din Q3 au fost ocupate de Charles Leclerc și Marcus Ericsson de la Sauber.

Q1 a început cu Pierre Gasly ieșind primul pe circuit și stabilind un timp reper de 1:17.876. Momente mai târziu, cei doi finlandezi, Bottas și Raikkonen, au îmbunătățit turul francezului, pilotul Mercedes reușind să aibă mașina pregătită la timp după problemele din antrenamentele de mai devreme. Vettel a stabilit un 1:16.089, iar Red Bull a intrat apoi în prim-plan, cu Verstappen și Ricciardo trecând pe primele locuri. Mercedes a avut ultimul cuvânt de spus, cu Bottas stabilind un 1:15.580.

Ultimele minute din prima parte a sesiunii au venit cu Fernando Alonso neavând încă un timp cronometrat după ce primul său tur rapid a fost șters. Pilotul McLaren a urcat inițial pe locul 7, iar timpii au căzut unul după altul când restul mașinilor au trecut linia de sosire.

În final, Sergey Sirotkin a fost cel mai lent, alături de coechipierul său de la Williams, Lance Stroll. Kevin Magnussen și Romain Grosjean de la Haas au fost la rândul lor eliminați, în timp ce Stoffel Vandoorne a terminat al 17-lea. Alonso s-a calificat în Q2 pentru mai puțin de 0.07s, la fel ca Leclerc, care a fost primul deasupra liniei.

Mașinile Red Bull, Ferrari și Mercedes s-au intercalat la începutul Q2 când piloții au ieșit pe circuit pe ultrasoft-uri, cu Verstappen cel mai rapid, cu un 1:15.640, urmat îndeaproape de Hamilton și Vettel. Lupta pentru calificarea în Q3 s-a dat între mașinile Renault, Sauber, Force India și Toro Rosso, iar primele două au reușit să obțină câte două locuri în top 10 alături de echipele fruntașe. Esteban Ocon a fost eliminat pe locul 11, marginal în fața lui Alonso și a favoritului local, Sergio Perez. Brendon Hartley s-a clasat al 14-lea după ce a făcut o mică greșeală în turul său rapid, în timp ce Gasly nu a stabilit un timp cronometrat.

Cu diferența dintre primii nouă mai mică de 7 zecimi, partea finală de calificări se anunța una extrem de palpitantă. După primul set de tururi, intervalele erau minime. Verstappen a stabilit un 1:14.785 excelent, mașinile Red Bull fiind vizibil mai rapide decât rivalele lor în ultima parte a turului. Vettel nu a reușit să se apropie decât la 0.185s, în timp ce Hamilton, Ricciardo, Bottas și Raikkonen s-au încadrat în puțin peste o jumătate de secundă de olandez.

În final, Ricciardo a avut câștig de cauză – de puțin.