Formula 1 Mexic: Verstappen și Hamilton sărbătoresc victoria, respectiv titlul cu numărul cinci

Formula 1 Mexic: Verstappen și Hamilton sărbătoresc victoria, respectiv titlul cu numărul cinci

Max Verstappen a condus Marele Premiu al Mexicului de la un capăt la altul, câștigând, iar locul 4 i-a adus titlul cu numărul cinci lui Lewis Hamilton.

Istoria s-a repetat în Mexic, unde la capătul a 71 de tururi Max Verstappen a câștigat Marele Premiu, în timp ce Lewis Hamilton a sărbătorit titlul cu o clasare în afara podiumului. Britanicul de la Mercedes a câștigat campionatul cu două runde rămase din sezon, la fel ca în 2017, dar a trebuit să se mulțumească doar cu locul 4 la capătul unei curse foarte dificile în ce privește gestionarea condițiilor circuitului.

Verstappen a avut o plecare bună de pe poziția a doua a grilei de start și l-a depășit pe coechipierul său, Daniel Ricciardo, trecând în frunte și rămânând acolo până la final. Cursa olandezului a părut una singuratică din acel moment, în timp ce în spatele lui s-au dat dueluri interesante pentru podium. Victoria este a 5-a din cariera olandezului și a patra a celor de la Red Bull în acest sezon.

Sebastian Vettel a ocupat locul 2 – insuficient pentru a-și menține șansele matematice în picioare. Plecând de pe locul 4, germanul de la Ferrari s-a duelat cu Valtteri Bottas în primele viraje, cei doi asistând la alte lupte în fața lor. Cu un start dezastruos de pe loc, Ricciardo a căzut pe locul 3, în timp ce Kimi Raikkonen a fost depășit de Renault-ul lui Carlos Sainz. În final, atât Sainz cât și Ricciardo au fost nevoiți să abandoneze cu probleme mecanice.

Ricciardo a făcut-o chiar în ultima parte a cursei, în mijlocul unui duel pentru poziția secundă pe care-l ducea cu fostul său coechipier, Vettel, acesta reușind să recupereze excelent într-un stint secund foarte reușit. Fiind alături de Raikkonen singurul care a rulat pe o strategie cu o singură oprire la boxe, Ricciardo reușise să-l țină în urmă pe mai-rapidul pilot Ferrari, însă unitatea sa de putere a cedat cu mai puțin de zece tururi înainte de final. A fost al optulea abandon dintr-un sezon dificil pentru australian – unul pe care va dori să-l uite cât de curând.

Pe circuit, Red Bull a acționat trecându-l pe Verstappen pe o mapare mai puțin agresivă a motorului, însă avansul olandezului i-a permis să ajungă fără probleme la final. Vettel l-a urmat la peste 15 secunde, iar Raikkonen a urcat pe a treia treaptă a podiumului, în fața celor doi piloți Mercedes.

Max Verstappen celebrates with the crowd after winning the Mexican Grand Prix!

La peste două tururi în urma învingătorului, Nico Hulkenberg și-a îmbunătățit poziția a 7-a ocupată la start pentru Renault, în timp ce Charles Leclerc a încheiat al 7-lea în prima mașină Sauber. Stoffel Vandoorne a obținut un loc 8 excelent în singurul monopost McLaren care a încheiat cursa, iar Marcus Ericsson a dus a doua mașină Sauber în puncte. Pierre Gasly a completat top 10-le.

Esteban Ocon, Lance Stroll, Sergey Sirotkin și Brendon Hartley au încheiat în afara punctelor, alături de cei doi piloți Haas, Kevin Magnussen și Romain Grosjean. Favoritul local, Sergio Perez, a fost nevoit să abandoneze, o soartă similară având-o și Fernando Alonso – victimă unei serii de contacte la start.

La capătul zilei, Hamilton sărbătorea al 5-lea său titlu mondial, la 33 de ani. A fost unul muncit, dar meritat. Un titlu la care întreaga echipă Mercedes – cu care britanicul a cucerit patru campionate – a avut o contribuție importantă, în condițiile în care Ferrari le-a oferit concurență serioasă în mare parte din sezon. În final, atât echipa italiană, cât și Vettel, au fost învinși de constanța rivalilor de la Mercedes.

Reușita îl duce pe Hamilton la cota 5 – la egalitate cu Juan Manuel Fangio, și la doar două titluri în urma lui Michael Schumacher.

„E un sentiment ciudat,” a spus Hamilton înainte de a fi îmbrățișat și felicitat inclusiv de un respectuos Vettel. „Sunt alături de Mercedes de când aveam 13 ani, iar să ajung să reușesc asta, după ce și Fangio a făcut-o cu Mercedes, este ceva incredibil. Este un moment de necrezut.”