Formula 1 Brazilia: Pole-ul cu numărul 82 pentru Hamilton

Formula 1 Brazilia: Pole-ul cu numărul 82 pentru Hamilton

Lewis Hamilton și-a trecut în palmares al 82-lea pole position al carierei reușind totodată să stabilească și un nou record al pistei Jose Carlos Pace. 1m07,281s este începând de azi noul etalon al pistei de lângă Sao Paulo. Hamilton a fost singurul pilot din primii șase care a reușit să-și îmbunătățească performanța la a doua încercare în Q3. Britanicul va porni în cursa de mâine încălțat cu pneurile Soft cu care a stabilit cel mai bun timp în Q2.

Sebastian Vettel părea că are un monopost cu care putea ocupa prima poziție a grilei de start. După prima tentativă din Q3 intârzierea față de Hamilton era de 73 de miimi de secundă însă o mică inexactitate în T8 l-a făcut să piardă o zecime de secundă. Germanul rămâne cu timpul de la prima tentativă din Q3 și va porni al doilea.

Valtteri Bottas va deschide linia a doua a grilei. Finlandezul a fost al treilea și după prima încercare, dar nici el nu a reușit să-și îmbunătățească timpul. Alături de el, dar 4 metri mai în spate se va alinia Kimi Raikkonen, cel de-al doilea pilot Ferrari. Finlandezul a încheiat Q3 la 175 de miimi în urma lui Hamilton, rezultat stabilit încă de la prima încercare. Un sector 2 mai lent decât ar fi dorit l-a împiedicat să treacă de Bottas aflat la doar 15 miimi înaintea lui.

Verstappen și Ricciardo ocupa linia a treia. Este de fapt poziția pe care au ocupat-o și în FP3, poziție care reflectă foarte binedeficitul de putere al monopostului RB14. Verstappen a încheiat calificările la 0,497s în urma lui Hamilton, iar Ricciardo la 2 miimi mai în spate. Australianul însă a primit o penalizare de 5 locuri pe grilă pentru că a montat un al 6-lea ansamblu turbocompresor.

O zi excelentă pentru Alfa Romeo Sauber F1 Team. Nu numai că ambii piloți au inrtat în Q3, dar la finalul sesiunii ei ocupau linia a 4-a cu Ericsson pe 7 și Leclerc pe locul 8. Cei doi vor porni însă mâine de pe locurile 6 și 7 profitând de penalizarea lui Daniel Ricciardo.

Roman Grosjean este singurul reprezentant al echipei Haas care a făcut pasul în Q3. Francezul a fost al 9-lea la puțin peste 1,2s de lider. În urma lui, Pierre Gasly de la Toro Rosso Honda. El a intrat în Q3 grație unui tur excepțional reușit în ultimele minute din Q2 pe o pistă departe de a fi ideală.

Primul sub linie a fost Kevin Magnussen. Danezul a fost ecliminat în Q2 de Charles Leclerc autorul celui mai frumos tur de calificare al scurtei sale cariere din F1 de până acum. Force India a fost prinsă pe picior greșit în Q2 și a ratat un tur suplimentar caer probabil le-ar fi permis să intre în Q3. Perez s-a clasat al 12-lea cu Esteban Ocon imediat în urma sa.

Nico Hulkenberg a fost singurul Renault care s-a salvat din Q1, germanul rămânând cu timpul de la prima încercare din Q2. A doua încercare a fost ratată, el ieșind pe pistă în momentul în care un nor s-a scuturat deasupra sectorului 3.

Sirotkin a fost al 15-lea, urmat de Sainz, Hertley, Alonso, Stroll și Vandoorne, toți eliminați încă din Q1.

Calificările nu au fost scutite de controverse. Sebastian Vettel a fost chemat de oficialii FIA la cântărit în Q2 în momentul în care toată lumea se grăbea să stabilească un timp de frica ploii. El nu a oprit motorul în momentul operațiunii de cântărire și în plus a plecat neîmpins de pe cântare distrugându-le. El este investigat de stewarzi.

©f1