MotoGP Valencia: KTM face spectacol în finala mondialului

MotoGP Valencia: KTM face  spectacol în finala mondialului

Ploaia care nu a părăsit circuitul Ricardo Tormo în nici una din cele 3 zile a fost ingredientul ce a generat surpriza de proporții a weekend-ului, austriecii de la KTM au bifat podiumuri la toate clasele. Victoria la Moto3 a wildcard-ului Can Oncu nu este nici pe departe un lucru de ignorat însă surpriza majoră a fost locul 3 obținut de Pol Espargaro la clasa mare.

Moto3

Tony Arbolino a plecat din pole position și a condus aproape jumătate din cursă până când o greșeală l-a trimis în decor, lăsându-l pe turcul de 15 ani Can Oncu, campionul Red Bull Rookies să își treacă în cont victoria în cursa de debut la clasa mezină a mondialului.

Protagoniștii în lupta pentru titlu au avut evoluții mixte, campionul Jorge Martin reușind să urce pe locul secund la 4 secunde de Oncu, în timp ce Marco Bezzecchi a căzut, incident de care a profitat Fabio di Giannantonio care în urma locului 4 a urcat pe locul secund în clasamentul general.

Podiumul a fost completat de John McPhee în timp ce în pluton a mai impresionat thailandezul Nakarin Atiratphuvapat.

În clasamentul general di Gianantonio a făcut rocada cu Bezzecchi, primii 4 piloți urmând a trece în 2019 la Moto2.

 

Moto2

După emoțiile cu iz de Bosfor de la Moto3, clasa intermediară a debutat cu un incident de i-a avut protagoniști pe Luca Marini, Joan Mir și Lorenzo Baldassarri, ca mai apoi cursa să devină o procesiune condusă de portughezul Miguel Oliveira după ce a scăpat de presiunea pusă de Alex Marquez.

Spaniolul de la Marc VDS a scăpat motocicleta în decor, dar ecartul față de urmăritori i-a permis să ocupe în final ultima treaptă a podiumului în spatele revelației sezonului, Iker Lecuona care după evoluția din 2017, teoretic nu mai avea ce căuta în campionat.  Spaniolul a primit o șansă nesperată în detrimentul lui Jesko Raffin de care a profitat din plin reușind în acest an evoluții constante în top 10.

Evoluții frumoase au avut Brad Binder, Niki Tuuli li Joe Roberts, însă presiunea rezultatelor și-a spus din păcate cuvântul.

 

MotoGP

La clasa mare am avut de urmărit 3 ținte, lupta pentru locurile 3-4, între piloții Movistar Yamaha, Valentino Rossi și Maverick Vinales. Celelalte două au fost soarta titlurilor onorifice de cel mai bun pilot independent, acolo unde se luptau Johann Zarco și Danilo Petrucci, respectiv rookie of the year unde Franco Morbidelli avea de îndeplinit o formalitate în fața lui Hafizh Syahrin.

Șansele la locul 3 s-au năruit repede pentru Maverick Vinales care a părăsit cursa încă din primele tururi, urmat fiind și de Franco Morbidelli.  În acel moment locul 3 la general era asigurat pentru Valentino Rossi indiferent ce facea până la final, în timp ce Hafizh Syahrin trebuia să realizeze imposibilul, o clasare în top 6.

Cinci tururi după abandonul lui Vinales am asistat la ieșirea în decor a lui Marc Marquez, din fericire umărul luxat în calificări nu a avut mai mult de suferit.

Alex Rins și-a jucat șansa de a bifa primul suces la clasa mare însă ploaia ce s-a întețit pe durata cursei clasei mari l-a pus în dificultate pe pilotul Suzuki fix la jumătatea cursei.

Norocul său a fost întreruperea cursei cu steag roșu, un tur după căzătură, ceea ce a însemnat că la reluarea cursei Rins urma să plece din prima linie.

După aproape jumătate de oră de de pauză cursa s-a reluat cu Rins, Dovizioso și Rossi în fața unei mari șanse de a încheia sezonul cu o victorie.

Reluarea cursei a însemnat și o nouă șansă pentru Pol Espargaro de a aduce un rezultat pozitiv echipei KTM, după o stagiune departe de obiectivele propuse la început de sezon.

Ultimile 14 tururi ne-au oferit o luptă pentru victorie purtată între Andrea Dovizioso și Valentino Rossi, terminată însă prematur după căzătura pilotului Movistar Yamaha. Rossi a putut reveni în cursă, terminând pe locul 13.

Dovizioso s-a impus în fața lui Rins și a senzaționalului Pol Espargaro, pe locul 4 terminând Michele Pirro, urmat pe 5 de Dani Pedrosa, pentru care Valencia a însemnat ultima cursă a carierei la clasa mare.

Remarcabilă a fost și evoluția lui Takaaki Nakagami, care s-a ținut departe de probleme, încheind cursa pe locul 6.

Dintre piloții care și-au disputat ultima cursă la clasa mare au mai punctat Bradley Smith, locul 8 și Scott Redding, locul 11.

Locul 7 obținut de Johann Zarco a fost suficient pentru ca titlul de cel mai bun pilot independent să intre în posesia francezului, în timp ce Franco Morbidelli a rămas cu titlul de cel mai bun debutant al anului.

Abandonurile lui Vinales și Rossi și punctele aferente locului 12 aduse de Jorge Lorenzo, respectiv victoria lui Dovizioso au răsplătit pe cei de la Ducati cu locul secund în clasamentul echipelor, la doar un punct distanță de Movistar Yamaha.

Dacă sezonul 2018 s-a încheiat duminică după cursa valenciană, fanii motociclismului vor mai putea urmări protagoniștii campionatului începând de marți  odată cu debutul primului test intersezon ce va avea 2 zile, 20 și 21 noiembrie, acesta având loc tot pe Ricardo Tormo.

Luna noiembrie se va încheia cu cel de al doilea test la Jerez în zilele de 29-29 noiembrie.