Formula 1 Abu Dhabi: Red Bull se impune în ultimul FP1 al anului

Formula 1 Abu Dhabi: Red Bull se impune în ultimul FP1 al anului

Echipa lui Christian Horner a început week-end-ul cu dreptul încheind prima sesiune de antrenamente libere în frunte. Max Verstappen a profitat de pneurile cele mai moi aduse aici de Pirelli și a stabilit un timp de 1m.38.491s. În urma lui, coechipierul Ricciardo, cu o întârzidere de aproape jumătate de secundă.

Valtteri Bottas a fost al treilea pentru Mercedes. Finlandezul a avut o întârziere de aproape o secundă față de Verstappen, dar el a folosit pneurile cu compoziția cea mai dură. Coechipierul lui, proaspătul cvintuplu campion mondial a fost abia al 4-lea într-o sesiune pe care Merecdes a folosit-o pentru a evalua integritatea mecanică a PU-ului folosit la ultima cursă din Brazilia când o defecțiune la sistemul de admisie variabil a dus la un forțaj suplimentar al ICE-ului Mercedes. Da, Lewis nu a tras tare în această sesiune, dar nici nu a fost mulțumit de comportamentul monopostului W09, plângându-se de o lipsă acută de aderență.

Esteban Ocon a fost al 5-lea, fiind cu puțin peste o zecime mai rapid decât Kevin Magnussen care a încheiat FP1 pe locul 6.

Ferrari a început FP1 cu o serie de teste aerodinamice în vederea sezonului 2019. S-a făcut comprație între aripa față 2019 și cea actuală, dar s-a testat și o nouă podea cu un nou diffuser, evident tot pentru 2019, După jumătatea sesiunii, piloții Ferrari au revenit la setup-ul obișnuit, ei clasându-se pe locurile 7 și 8 (Raikkonen și Vettel). Inginerii Ferrari au optat să folosească doar pneurile cele mai dure, de unde și diferența de timp de aproape 2 secunde față de Max Verstappen.

Carlos Sainz a fost al 9-lea, cu aproape o zecime mai rapid decât francezul Romain Grosejan ce a încheiat FP1 pe locul 10.

Pierre Gasly, la ultimul week-end pentru Toro Rosso a fost al 11-lea cel mai rapid pilot, el încheind sesiunea prematur după ce monopostul STR13 s-a supraîncălzit și a luat foc în garajul echipei sale.

Nico Hulkenberg a fost al 12-lea la 2,5 secunde de lider. În urma sa, Sergio Perez și neozelandezul Brendon Hartley care încă nu a aflat ce va face la anul.

Lance Stroll a fost cel mai rapid pilot al celor de la Williams (locul 15 în FP1). În urma lui s-a clasat Antonio Giovinazzi care a pilotat în locul lui Charles Leclerc și Marcus Ericcson. Suedezul a parcurs doar 14 tururi în 90 de minute de antrenamete. După primele 40 de minute când arevenit pe pistă a supralicitat la ieșirea din T1 și a inrtat în tete-a-aqueue. A reușit să oprească rotația însă a lovit barierele de protecție și s-a retras la boxe.

Vandoorne și Fernando Alonso au ocupat locurile 18 și 19 la aproape 4 secunde de lider, iar ultimul în FP1 a fost Robert Kubica, proaspăt nominalizat pilot titular pentru 2019 la Williams. Performanța polonezului se datorează unui program complet diferit față de cel al coechipierului Stroll.

© f1.com