Formula 1 Abu Dhabi: Sezonul se încheie cu încă un succes al campionului

Formula 1 Abu Dhabi: Sezonul se încheie cu încă un succes al campionului

Campionul mondial Lewis Hamilton a înregistrat al 11-lea succes al sezonului în ultima cursă din 2018, la Abu Dhabi.

Lewis Hamilton și-a încununat anul cu o ultimă victorie în Marele Premiu de la Abu Dhabi, ducând numărul de succese ale sale din 2018 la 11 la capătul unei curse cu o încărcătură puternică.

Pilotul Mercedes nu a avut probleme pe parcursul întrecerii, pornind din pole-position și conducând până la intrarea sa la boxe, care a avut loc devreme, pe fondul unei perioade virtuale de siguranță (VSC). Când Daniel Ricciardo a intrat la rândul său pentru schimbul de pneuri, Hamilton și-a recăpătat poziția de lider, trecând linia de sosire din nou învingător la capătul celor 55 de tururi programate.

Gestionând cu calm diferența față de rivalii săi, Hamilton nu a fost în nicio clipă pus sub presiune. Coechipierul său, Valtteri Bottas, și-a păstrat poziția a doua după start și a rulat la 2s în urma britanicului până ce acesta a intrat la boxe, preluând apoi conducerea cursei. A făcut-o pe seama abandonului lui Kimi Raikkonen, care a fost nevoit să oprească Ferrari-ul său pe linia de start-sosire în turul 7.

Celălalt pilot Ferrari, Sebastian Vettel, a făcut o cursă solidă pentru a termina în final pe poziția a doua. Germanul l-a depășit pe Bottas în turul 35, moment care a declanșat o cădere abruptă a finlandezului în clasament. Câteva tururi mai târziu, cei doi piloți Red Bull, Max Verstappen și Daniel Ricciardo, aveau să treacă și ei de acesta – olandezul cu o manevră curajoasă și după un mic contact.

Verstappen pornise cursa foarte slab, plecând extrem de lent de pe grila de start și căzând pe locul 10. Olandezul a început să recupereze teren, prima oară după abandonul lui Nico Hulkenberg, care a avut un acroșaj cu Romain Grosjean care a rostogolit mașina Renault în barierele de protecție, cu fundul în sus. A fost un moment care a lăsat lumea cu sufletul la gură, însă câteva clipe mai târziu germanul a fost extras din mașină nevătămat, chiar dacă a fost nevoit să aștepte 1-2 minute.

Treptat, Verstappen a urcat pe locul 5, ieșind cu bine dintr-un nou duel cu Esteban Ocon în prima parte a cursei. Apoi, olandezul a trecut pe 4 după ce Ricciardo a oprit târziu pentru schimbul de pneuri. Australianul, la ultima sa cursă cu Red Bull, condusese vreme de câteva tururi, și a profitat de duelul dintre Verstappen și Bottas pentru a se apropia de coechipierul său.

Lupta pentru ultima treaptă a podiumului se anunța palpitant, însă lupta de pe circuit a întârziat să apară. Aflat la 2 secunde în urma lui Verstappen, Ricciardo nu a reușit să se apropie și a încheiat al 4-lea, la numai 11 secunde în urma învingătorului.

Bottas a terminat cursa pe locul 5, intrând la boxe pentru a doua oară după ce a fost lăsat în urmă de piloții Red Bull. În urma sa a fost clasat Carlos Sainz de la Renault, iar Charles Leclerc a trecut linia de sosire al 7-lea în ultima sa cursă pentru Sauber. Sergio Perez a fost al 8-lea, la mică distanță după el, în timp ce Ocon a fost nevoit să abandoneze cu zece tururi înainte de final, pierzând puncte importante pentru Force India.

Romain Grosjean și Kevin Magnussen au mai intrat în puncte într-o zonă a clasamentului care a suferit numeroase modificări de-a lungul Marelui Premiu. Pierre Gasly a abandonat de pe locul 10 chiar în ultimele tururi ale cursei, imediat după ce Ocon suferise problemele sale.

La ultima sa cursă în Formula 1, Fernando Alonso a trecut linia de sosire al 11-lea, ratând prezența în puncte în ciuda încurajărilor haoiase de la boxe. În urma sa, Brendon Hartley, Lance Stroll, Stoffel Vandoorne și Sergey Sirotkin au completat lista celor care au încheiat ultimul Mare Premiu al sezonului. Marcus Ericsson a fost celălalt pilot care a abandonat alături de Hulkenberg, Raikkonen, Ocon și Gasly.

Cursa de la Abu Dhabi a pus punct unui sezon incitant de Formula 1. Hamilton a cucerit al 5-lea său titlu din carieră, duelul său cu Vettel fiind tranșat de britanic în a doua parte a sezonului. Locul al 3-lea a fost acontat de Raikkonen în ciuda abandonului său, în timp ce Verstappen l-a întrecut pe Bottas pentru a urca pe 4 în clasamentul piloților. Ricciardo a completat primele 6 locuri.

Mercedes a fost de neclintit pentru al 5-lea sezon la rând, cu Ferrari și Red Bull dovedindu-se singurele rivale adevărate ale germanilor. Într-un fel, a fost frumos ca pe podiumul de la Abu Dhabi să urce câte un pilot din fiecare echipă – cel mai probabil chiar oamenii care se vor lupta în 2019 în vârful sportului. Renault și Haas au completat top 5-ul, dovedindu-se „best of the rest”.

Cu o grilă mult schimbată, sezonul 2019 se anunță unul de urmărit în continuare.