Alain Prost, omagiu pentru Senna: „Toată viaţa mea este legată de el”

Cvadruplul campion mondial Alain Prost susţine că întreaga sa carieră şi viaţă au fost legate de numele legendarului Ayrton Senna, triplu campion mondial în Formula 1 şi marele său rival din anii ’80 şi începutul anilor ’90.

Prost a vorbit din nou despre brazilian la 25 de ani de la comemorarea brazilianului, care a încetat din viaţă pe 1 mai 1994, la 34 ani, în timpul Marelui Premiu al statului San Marino, de la Imola.

„Sunt lucruri care nu se pot explica complet. Nu există o zi în care să nu se vorbească de asta. Pe reţelele de socializare, în toate zilele, este fenomenal. Pentru a rezuma, am trecut de la o lume a specialiştilor în Formula 1 la o lume complet deschisă. Atunci a apărut interesul enorm al media, pentru că era o bătălie umană între doi piloţi cu caractere şi charisme diferite, din culturi diferite şi cu educaţie diferită. Această rivalitate a fost incredibilă, dar ea a fost mereu legată în mod nefericit de moartea lui Senna. În realitate, eu am pilotat în aceeaşi echipă cu el doar doi ani, iar lupta dintre noi a fost de patru-cinci ani. Am făcut multe lucruri, am câştigat curse şi campionate fără el, dar istoria noastră este total legată. Nu există niciun moment dacă vorbeşti de Prost să nu pomeneşti şi de Senna şi invers. Nu doar cariera mea, ci întreaga mea viaţă este legată de el. Trăiesc cu asta de 30 ani,” a declarat fostul mare pilot francez.

Prost şi Senna, colegi doi ani la McLaren

Prost a concurat în Formula 1 între 1980 şi 1993, în timp ce Senna a debutat în “Marele Circ” în 1984.

Cei doi piloţi au fost coechipieri la McLaren în 1988 şi 1989, când şi-au împărţit titlurile: Senna a devenit campion mondial în primul an, iar Prost în al doilea.

Alain Prost nu e deloc mulţumit de modul în care a fost reflectată rivalitatea dintre el şi brazilian în filmul documentar ”Senna”, regizat de britanicul Asif Kapadia.

„Au existat cazuri de animozitate, din partea unora care au văzut filmul, care este total idiot. E o ruşine. Când merg în Brazilia, sunt probabil mai bine cunoscut decât în Franţa. Există o pasiune incredibilă şi ceva care s-a transformat în respect, pentru că fac parte din Fundaţia Senna şi am fost mereu apropiat de familia lui,” a mai spus francezul.

Senna a cucerit trei titluri mondiale (1988, 1990, 1991), a obţinut 41 de victorii, 65 de pole position-uri şi 80 de podiumuri în carieră, în Formula 1.