MotoGP Spania: Campionatul Mondial de motociclism revine în Europa

Campionatul Mondial de motociclism viteză revine în Europa pentru Marele Premiu al Spaniei de la Jerez de la Frontera, prima cursă din acest an de pe „Bătrânul Continent”, unde vor avea loc următoarele 11 Mari Premii ale sezonului.

Va fi o provocare majoră pentru tehnicienii de la Michelin, deoarece circuitul din Andaluzia a suferit lucrări importante de reparații înaintea sezonului. Părți importante ale traseului au revenit, iar acest lucru va conta în pregătirea cursei de 25 de tururi.

Michelin a fost implicată în cea mai recentă lucrare efectuată pe circuitul de 4, 423 km, dar nu a putut testa noua pistă, astfel că va veni cu mai multe anvelope la Jerez decât pune de obicei la dispoziția echipelor. Vor fi patru pneuri faţă şi patru spate Michelin Power Slick, concepute pentru a oferi cât mai multe opțiuni echipelor şi piloţilor pentru a obține performanțe optime.

Situat chiar lângă Jerez de la Frontera, în regiunea Andaluzia din sudul Spaniei, circuitul de Jerez – Angel Nieto a fost construit în 1986, iar primul Mare Premiu a avut loc aici anul următor. A devenit primul Grand Prix al sezonului european, motiv pentru care este un eveniment foarte popular și plin de culoare, cu foarte mulţi spectatori aşteptaţi pe circuit tot weekend-ul.

Zona este cunoscută pentru vremea plăcută, însă şi ploaia este întotdeauna o posibilitate, astfel încât Michelin va avea o gamă de anvelope Power Rain pentru a combate astfel de condiții meteorologice.

Acestea vor fi într-un amestec soft și mediu atât pentru față, cât și pentru spate, cu spatele având un design asimetric, cu o parte mai dură pe dreapta.

Weekendul de Moto va demara vineri, cu două sesiuni de antrenamente libere. Vor urma alte două sesiuni sâmbătă, înainte de calificările de după-amiaza.

Primul Grand Prix european al sezonului la Moto GP se va disputa duminică, de la ora 15:00.

Prezentare circuit

Moto GP

Marquez a pierdut teren în Texas, unde a abandonat, şi speră să se revanşeze pe circuitul de acasă, însă Rins şi Rossi, primii doi clasaţi din SUA, vor să-şi păstreze ritmul în Europa.

Înaintea Marelui Premiu de la Jerez – unde va avea loc cea de-a 300-a cursă MotoGP de la introducerea acestei clase – spaniolul nu e lider la general, ci Andrea Dovizioso (Ducati). Italianul are 9 puncte în faţa lui Marquez la începerea „sezonul european” și atinge piatra de hotar a 200 de starturi la clasa mare a Motomondialului. Istoricul său de la Jerez nu este cel mai bun și poate fi o pistă mai dificilă pentru Ducati, însă italianul are încredere în motocicleta sa, care continuă să se dezvolte.

Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) a câştigat ultima oară la Jerez în 2016 şi este la numai trei puncte în spatele lui Dovizioso, iar o victorie l-ar putea aduce pe „Doctor” în fruntea clasamentului general. Și coechipierul Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) e decis să lupte pentru victorie- spaniolul e doar pe locul 12 la general după un debut dificil de sezon, cu un loc 7, un abandon şi un loc 11, însă va avea o motivaţie în plus pe circuitul de acasă.

Jorge Lorenzo (Repsol Honda) a avut un început greu de sezon, marcat de accidentare, şi speră să se acomodeze cât mai repede cu noua sa motocicletă. Jerez e locul unde a obţinut primul său podium, cu Ducati. Alex Rins (Suzuki Ecstar) va ţinti acasă, la Jerez, al doilea triumf consecutiv, după cel de la Austin.

Jack Miller (Pramac Racing) e şi el în formă: vine după primul său podium din 2019. Cel mai rapid om din testele de la Jerez, Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) e la numai şapte puncte în spatele lui Miller, iar coechipierul Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) la trei puncte sub nipon.

La Jerez va continua bătălia şi pentru Rookie of the Year, între Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), Francesco Bagnaia (Pramac Racing), Joan Mir (Suzuki Ecstar) şi Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3).

CLASAMENT GENERAL MOTOGP

Moto2

După două victorii la rând pentru liderul sezonului în Moto2, Lorenzo Baldassarri (Flexbox HP 40), italianul a abandonat la Austin, iar veteranul Tom Lüthi (Dynavolt Intact GP) a profitat şi a câştigat a treia cursă a sezonului, în faţa coehipierului Marcel Schrötter.

Baldassarri a rămas însă lider la general. Austin nu este circuitul său preferat, însă cel de la Jerez este cel în care s-a impus şi în 2018. Italianul este considerat astfel favorit, deși Lüthi și Schrötter vor avea şi ei un cuvânt greu de spus.

Spaniolul Alex Marquez (EG 0,0 Marc VDS) are un podium până acum în acest sezon, în Argentina, şi a câștigat la Jerez înaintea lui Baldassarri, în 2017.

Marquez este campion mondial în 2014 la clasa mezină, Moto3.

Brad Binder (Red Bull KTM Ajo), al treilea în sezonul trecut, și Sam Lowes (Federal Oil Gresini Moto2),nu au avut parte de startul visat în 2019, dar GP-ul spaniol ar putea fi butonul perfect pentru reset în cazul celor doi.

CLASAMENT GENERAL MOTO2

Moto3

Doi spanioli, Jaume Masia și Aron Canet, conduc clasamentul general la Moto3, după trei curse, cu câte 45 de puncte.

Aron Canet (Sterilgarda Max Racing Team) a obţinut al patrulea triumf într-un Grand Prix din carieră în Texas, după trei obţinute în 2017.

Masia (Bester Capital Dubai) a abandonat în prima cursă, însă a încheiat apoi primul în Argentina, unde a câştigat prima sa cursă din carieră, şi pe 2 în SUA.

Anul trecut a terminat al cincilea pe circuitul de acasă.

Italianul Romano Fenati (VNE Snipers) a obţinut la Jerez a fost prima sa victorie, în 2012 , repetată în 2014, însă nu a început deloc bine sezonul: cel mai  bun rezultat e locul 9, din Qatar.

CLASAMENT MOTO3