Formula 1 Spania: Bottas zboară spre un pole impresionant la Barcelona

Valtteri Bottas a obținut al treilea său pole position la rând, reușind un tur splendid pentru a-l conduce pe Lewis Hamilton după calificările Marelui Premiu al Spaniei.

Pare greu de crezut când ne uităm pe clasamentul final al calificărilor, dar chiar au fost peste 6 zecimi între cei doi piloți Mercedes. Grație unui tur impecabil și cu Hamilton ratând sectorul final, Bottas a spulberat concurența pe circuitul catalan. Finlandezul a stabilit un 1:15.406 de nebătut, acesta fiind totodată noul record al circuitului de la Barcelona.

În ceea ce privește lupta cu Ferrari, aceasta aproape că nu a existat. În ciuda upgrade-ului adus de italieni unității de putere, Sebastian Vettel și Charles Leclerc nu au putut să pună în pericol prima linie a grilei de start. Mai mult, Red Bull s-a strecurat între cei doi piloți Ferrari, cu Verstappen stabilind al 4-lea cel mai bun tur, imediat în urma lui Vettel. Leclerc nu a părut să aibă cea mai bună zi a sa și va pleca în cursă doar de pe locul 5, în timp ce Pierre Gasly va completa primele trei linii ale grilei de start.

Piloții Haas s-au ridicat la așteptări și vor pleca de pe linia a patra, cu Romain Grosjean și Kevin Magnussen despărțiți doar de 0.011s. În urma lor, ultimele poziții din Q3 au fost ocupate de Daniil Kvyat pentru Toro Rosso și Daniel Ricciardo de la Renault.

Q1

Calificările au început cu Bottas stabilind ritmul inițial, urmat îndeaproape de Verstappen, Hamilton și cei doi piloți Ferrari. Mercedes a părut din nou cea mai rapidă mașină de pe circuit, iar finlandezul a stabilit finalmente timpul de referință.

Nico Hulkenberg a fost nevoit să-și schimbe întreaga aripă față a monopostului său Renault după o ieșire în pietriș în zona virajului 4, iar timpul său la revenirea pe circuit a fost lent. Germanul a fost eliminat încă din Q1, în timp ce coechipierul său, Daniel Ricciardo, a fost primul deasupra liniei, trecând mai departe pentru doar 0.019s. Lance Stroll a fost la rândul său eliminat în mașina Racing Point, marcând a opta oară la rând când canadianul nu reușește să apară în Q2.

George Russel s-a clasat al 19-lea, însă va primi o penalizare pe grila de start după ce Williams i-a schimbat cutia de viteze ca urmare a incidentului său din sesiunea finală de antrenamente libere. Robert Kubica a fost din nou cel mai lent pilot din Q1, înregistrând un timp cu peste 1s mai lent ca Russel. În fața celor de la Williams s-a regăsit Antonio Giovinazzi, de asemenea eliminat.

Q2

Tot Mercedes a impresionat și în debutul Q2. Hamilton a coborât recordul circuitului la 1:16.038, în timp ce Bottas l-a urmat la puțin peste două zecimi. Vettel și Verstappen erau pe locurile 3-4 înainte de finalul părții secunde și au ales să nu mai iasă pe circuit, în timp ce Gasly și Leclerc aveau nevoie să-și îmbunătățească timpii.

În final, cei doi au reușit să intre fără probleme în top 10. Nu au reușit s-o faccă cei doi piloți McLaren. Lando Norris a avut ghinionul de a stabili doar al 11-lea timp, în timp ce Carlos Sainz va fi dezamăgit cu locul 13 pe circuitul său „de casă”. Alexander Albon s-a clasat între cei doi, în timp ce Kimi Raikkonen și Sergio Perez au mai fost eliminați.

Q3

Lupta a continuat între piloții Mercedes în Q3, iar Bottas a fost de departe mai rapid la prima trecere a liniei de sosire. Finlandezul a stabilit un 1:15.406 excelent în timp ce Hamilton a avut un outlap lent și a și greșit în sectorul 3 al turului său rapid. Înainte de ieșirea decisivă pe pistă, britanicul era cu peste jumătate de secundă mai lent ca Bottas, în timp ce Vettel și Verstappen urmau în clasament, la aproape o secundă în urmă.

Leclerc a ieșit târziu de la boxele Ferrari, reușind însă un tur suficient abia pentru locul al 5-lea, în urma lui Verstappen. Între timp, Bottas, Hamilton și Vettel și-au reluat lupta contra cronometrului, dar niciunul nu și-a putut îmbunătăți timpul. Drept urmare, Bottas va pleca pentru a treia cursă la rând din pole.