MotoGP Franța: Preview – Honda caută victoria 300 la clasa mare

Repsol Honda e pregătită să scrie istorie la Le Mans, acolo unde va avea loc în weekend Marele Premiu al Franței la MotoGP.

Honda are prima ocazie de a obține victoria cu numărul 300 la clasa regină, iar șansele sale sunt mari: Marc Marquez e decis să-și mărească avansul în clasamentul general, iar Jorge Lorenzo e hotărât să revină după debutul modest de sezon.

Marc Marquez a trecut peste abandonul de la Austin la Grand Prix-ul spaniol, pe care l-a câștigat și a preluat conducerea în ierarhia generală.

Avansul său este însă extrem de fragil: are numai un punct peste Alex Rins, trei în fața lui Andrea Dovizioso și nouă în fața lui Valentino Rossi.

Circuitul de la Le Mans a oferit lui Repsol Honda două victorii și trei podiumuri la clasa mare.

Jorge Lorenzo este doar pe locul 14 la general, cu numai 11 puncte. Nu a depășit locul 12 în acest sezon, însă rezultatele sale de la Le Mans îi dau curaj pentru acest weekend: are cinci victorii în carieră în Marele Premiu al Franței, dintre care patru la clasa mare.

Crutchlow și Nakagami sunt ceilalți piloți ai celor de la Honda, care speră să marcheze cu a 300-a victorie o aventură de 53 de ani, începută cu prima victorie a lui Jim Redman pe RC181, în 1966.

Marc Marquez a prefațat cursa de la Le Mans: “Am avut un weekend foarte bun la Jerez, dar trebuie să continuăm întotdeauna să muncim. Între curse am reușit să mă relaxez puțin la Formula 1 și la meciul Leipzig – Bayern, am mers cu bicicleta la stadion, a fost minunat, iar atmosfera a fost incredibilă. Le Mans poate fi un Grand Prix greu, mai ales având în vedere vremea, așa că trebuie să fim pregătiți pentru orice condiții. Anul trecut am câștigât aici, dar întotdeauna avem parte de mulți adversari dificili”.

MotoGP – clasament general

Moto2

La clasa Moto2, italianul Lorenzo Baldassari are deja 17 puncte avans față de elvețianul Thomas Luthi după ce a câștigat trei dintre primele patru curse ale sezonului.

Baldassari a abandonat în SUA, unde victoria i-a revenit lui Luthi, care are zece puncte avans față de al treilea din ierarhia generală, germanul Marcel Schrotter.

Moto2 – clasament general

Moto3

La clasa Moto3 se anunță o nouă cursă pasionantă în Franța. Primii doi clasați la general, spaniolul Aron Canet și italianul Niccolo Antonelli, sunt despărțiți de un singur punct după primele patru curse din 2019.

Fiecare dintre ei are câte o victorie în acest an. Pretenții la triumf în Franța vor avea și următorii clasați la general, Jaume Masia și Kaito Toba, și ei cu câte un succes stagional, dar și italianul Lorenzo Dalla Porta, aflat la un singur punct în spatele niponului Toba.

Moto3 – clasament general

MotoGP Le Mans

Le Mans are o istorie lungă în sportul auto, în special în cursele pe patru roți, dar circuitul francez este un clasic și în MotoGP, unde poate găzdui 100.000 de spectatori. Circuitul se află la 5 km sud de orașul Le Mans și la 200 km sud-vest de Paris.

Circuitul a fost deschis in 1966 si a fost construit in jurul Circuit de la Sarthe, circuitul cursei de 24 de ore din acest moment. A fost folosit pentru prima oară în 1969, când cursa de 500 cc l-a avut ca învingător pe Giacomo Agostini.

Le Mans a găzduit 26 de Mari Premii, inclusiv Grand Prix-ul “Vitesse du Mans” în 1991. După 1995, circuitul a fost eliminat din calendar după un accident în care a fost implicat Alberto Puig. Circuitul a revenit însă în calendar în 2000, după ce au fost finalizate îmbunătățirile în privința siguranței.

Circuitul actual Le Mans Bugatti este format din 14 viraje: 5 spre stânga și 9 spre dreapta, iar cea mai lungă linie dreaptă măsoară 0.674 km. Cursa de MotoGP va avea 27 de tururi.

Francezul Johann Zarco va încerca să impresioneze cu noua sa echipă Red Bull KTM Factory Racing, în timp ce colegul său countryboat Fabio Quartararo va concura pentru Petronas Sprinta Yamaha Racing în sezonul lor de debut. Marc Marquez a pornit la victorie în 2018 și va fi în speranța de a păstra noul coleg de echipă Jorge Lorenzo la bay, care a terminat primul pe cinci ocazii la Le Mans.