Formula 1 Monaco: Hamilton îl învinge pe Bottas pentru pole, durere pentru Leclerc

Lewis Hamilton s-a calificat în pole position la capătul unei sesiuni pe muchie de cuțit la Monaco, învingându-l de puțin pe coechipierul său, Valtteri Bottas.

Britanicul de la Mercedes a stabilit un 1:10.166 – un nou record al circuitului – în ultimul său tur pe străzile din Principat, asta după ce Bottas găsise viteza necasară pentru un impresionant 1:10.252 în prima sa încercare. Cei doi piloți ai echipei germane au stabilit ritmul, împreună cu Max Verstappen, în toate cele trei părți ale calificărilor.

Olandezul de la Red Bull s-a clasat finalmente al treilea, la aproape o jumătate de secundă de Hamilton, în timp ce coechipierul său, Pierre Gasly, a fost al cincelea. Pentru Ferrari, sesiunea de calificări va fi una pe care cei de acolo vor dori să o uite. Charles Leclerc a fost eliminat chiar din Q1, atunci când monegascul nu a mai fost trimis înapoi pe circuit după turul său inițial. Acela s-a dovedit a fi prea lent atunci când chiar Vettel a trecut în fața lui în ultimele momente.

Kevin Magnussen s-a calificat al 6-lea, în timp ce Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat, Carlos Sainz și Alexander Albon au completat primele 10 poziții.

Q1

Red Bull și Mercedes au stabilit ritmul în prima parte a calificări, dar Monaco, cu haosul pe care îl poate aduce mereu, ne-a păstrat o surpriză de proporții pentru ultimele momente ale Q1. Sebastian Vettel era unul din cei cinci piloți în riscul de a fi eliminați în secvențele finale, după ce germanul a mușcat bariera de protecție în zona piscinei la prima ieșire a sa pe circuit. Pilotul Ferrari a ieșit înapoi cu doar 90 de secunde rămase, grăbindu-se pentru a prinde un ultim tur rapid. În celălalt garaj Ferrari, Charles Leclerc nu a mai fost trimis pe pistă, echipa crezând că timpul stabilit de monegasc inițial era suficient de rapid. Nu s-a dovedit a fi așa, iar Leclerc va porni de pe ultimele linii ale grilei de start pe circuitul său „de casă”.

Williams și Racing Point au fost cele două echipe care și-au văzut ambii piloți eliminați în Q1, cu Robert Kubica cel mai lent din nou, în spatele coechipierului George Russel. Lance Stroll a terminat al 18-lea, iar Sergio Perez imediat în fața sa.

Q2

Piloții Mercedes au ieșit pe circuit primii în Q2. După ce Hamilton a stabilit un 1:11.1, Bottas a coborât sub 1:11, stabilind un nou record al circuitului – 1:10.701. Verstappen i-a despărțit pe cei doi în timp ce Leclerc putea fi văzut

Cei doi piloți Haas, Alfa Romeo și Lando Norris ocupau pozițiile de eliminare înainte de ultima ieșire pe circuit. În timp ce în frunte Verstappen a urcat pe primul loc cu un 1:10.618, Nico Hulkenberg, Norris, Grosjean, Raikkonen și Giovinazzi au fost finalmente eliminați. Francezul a fost împiedicat de Gasly în turul său final în zona casino-ului, fiind extrem de frustrat într-un mesaj radio trimis echipei. Piloții Alfa Romeo au fost cei mai lenți din cei 15 prezenți în Q2, în timp ce Hulkenberg a ratat de puțin calificarea în Q3, acolo unde coechipierul său, Ricciardo, a fost prezent.

Q3

Cu un 1:10.2, Bottas a stabilit încă un record de circuit și se afla în pole provizoriu înainte de ultimele minute, cruciale pentru stabilirea clasamentului final. În urma sa, Hamilton a avut nevoie de trei tururi pentru a stabili un timp cu adevărat, dar a urcat pe locul secund, în timp ce Verstappen și Vettel i-au urmat pe cei de la Mercedes.

Daniel Ricciardo a fost singurul care nu a ieșit pe circuit decât la final, atunci când dintre lideri Vettel a fost primul pe pistă.  Totul părea să curgă în favoarea lui Bottas, dar coechipierul său a avut ultimul cuvânt.