MotoGP Italia: Preview – Marquez luptă cu piloţii Ducati la ei acasă

Doar trei piloţi au triumfat la clasa MotoGP în primele cinci curse ale sezonului 2019: Andrea Dovizioso (Ducati), Alex Rins (Suzuki) şi cvintuplul campion mondial, Marc Marquez (Honda).

Spaniolul Marquez are deja trei triumfuri stagionale, inclusiv în ultimele două Mari Premii, la Jerez și Le Mans, şi ţinteşte o nouă victorie şi în acest weekend, în Italia, la Mugello.

Chiar dacă are 60% din victoriile sezonului, Marquez are avantaj fragil, de opt puncte, faţă de Dovizioso, înaintea etapei programate pe circuitul situat la nord-est de Florența. Alex Rins  are 20 de puncte în spatele spaniolului, iar Valentino Rossi e pe 4 la general, cu un handicap de 23 de puncte.

Marquez a stabilit recordul de 300 de victorii ale japonezilor de la Honda la clasa regină etapa trecută, la Le Mans, însă nu are prea mult noroc la Mugello. Spaniolul în vârstă de 26 de ani are doar o victorie la MotoGP pe acest circuit, în 2014. Anul trecut a terminat doar al 16-lea, iar în 2017 al șaselea.

“După Le Mans, în primul rând sper să avem parte de o vreme bună la Mugello. Îmi place circuitul, chiar dacă nu am avut întotdeauna cele mai bune rezultate acolo. Dacă vom continua să lucrăm bine începând de vineri, ca și în etapele anterioare, sunt încrezător că putem avea o cursă bună. Adversarii noștri sunt întotdeauna foarte puternici”, a prefaţat Marquez weekendul de la Mugello.

Valentino Rossi şi italienii de la Ducati vor fi acasă la Mugello, unde speră să-şi continue seria bună din ultimii ani. Piloţii Ducati au câştigat în ultimii doi ani aici, prin Andrea Dovizioso şi Jorge Lorenzo.

“Doctorul” Rossi are nu mai puţin de nouă victorii la Mugello, la toate clasele, inclusiv o serie de șapte victorii la MotoGP, din 2002 până în 2008 (de două ori cu Honda şi de cinci cu Yamaha).

Italianul a reuşit pole position-ul anul trecut și a terminat cursa pe locul 3, în spatele lui Lorenzo şi Dovizioso. Grand Prix-ul italian din 2018 a consemnat şi prima victorie a lui Jorge Lorenzo pe Ducati.

“Mă bucur că a venit timpul pentru Mugello, este un weekend special și o cursă specială pentru toți piloții italieni. Aici este o atmosferă fantastică, e una dintre cele mai frumoase piste ale anului. E un circuit care-mi place foarte mult, dar va fi foarte greu pentru că toată lumea este foarte rapidă. La Mugello poţi fi mai rapid decât la ​​Le Mans, dar este adevărat că avem şi o linie dreaptă foarte lungă. Desigur, acesta va fi punctul nostru slab, dar dacă lucrăm bine, ne putem apăra. Trebuie să încercăm tot ce putem pentru a fi competitivi și pentru a da maximum”, a declarat Rossi înaintea Marelui Premiu al Italiei.

Câştigătorul din 2017 de la Mugello, Andrea Dovizioso, va lua startul duminică în al 300-lea Grand Prix din carieră.

O altă amenințare pentru Marquez poate veni de la coechipierul lui Dovizioso, Danilo Petrucci, care a obţinut cel mai bun rezultat al său în MotoGP la Mugello: locul 3 în 2017.

Ducati are 12 clasări pe podium la Mugello de la venirea în MotoGP, în 2002, inclusiv trei victorii – Casey Stoner (2009), Dovizioso și Lorenzo, în ultimii doi ani.

Valentino Rossi are recordul celui mai rapid tur, cu 1:46.208 (2018), iar Marquez recordul pe tur în cursă: 1:47.639.

Cursa MotoGP va avea loc duminică, de la ora clasică, 15:00 (a României).

MotoGP – clasament general

Moto2

Mugello este circuitul preferat pentru Mattia Pasini, care a câştigat de trei ori Marele Premiu al Italiei.

Pilotul italian de la Petronas Sprinta Racing a câștigat de mai multe ori la Mugello decât pe orice altă pistă în cariera sa.

Pasini a câștigat de trei ori la Mugello în trei clase diferite: la 125cc în 2006, 250cc în 2009 și Moto2 în 2017.

Un alt italian, Lorenzo Baldassari, este lider în clasamentul general la Moto2, urmat de elveţianul Thomas Luthi şi spaniolii Jorge Navarro şi Alex Marquez.

Cursa Moto2 va avea loc duminică, de la ora 13:20 (ora României).

Moto2 – clasament general

Moto3

Cea de-a șasea rundă a Campionatului Mondial oferă ocazia unui al șaselea câștigător de curse diferit din acest sezon la clasa Moto3.

Kaito Toba (în Qatar), Jaume Masiá (în Argentina), Aron Canet (în SUA), Niccolò Antonelli (în Spania) și John McPhee (în Franța) sunt învingătorii din primele cinci etape care au asigurat o statistică fără precedent la clasa Moto3.

Există mulţi candidați pentru ca numărul câştigătorilor de etapă să crească la şase după Mugello. Lorenzo dalla Porta este al doilea la general, dar nu a câștigat încă o cursă, în timp ce Celestino Vietti, Andrea Migno, Gabriel Rodrigo, Tony Arbolino, Romano Fenati, Albert Arenas și Raúl Fernández şi-au dovedit şi potențialul.

Cursa Moto3 va avea loc duminică, de la ora 12:00 (ora României).

Moto3- clasament general

PREZENTAREA PISTEI DE LA MUGELLO