Propunere revoluţionară a lui Romain Grosjean: “Să ne inspirăm din MotoGP”

Formula 1 ar trebui să se inspire din MotoGP și să aibă o compoziţie experimentală de anvelope, care să se schimbe pe tot parcursul sezonului, e propunerea surprinzătoare a lui Romain Grosjean.

Furnizorul de pneuri pentru F1, Pirelli, omologhează cinci compoziţii pe sezon, dintre care alege trei pentru fiecare Mare Premiu, în condiţiile în care echipele au cerut să utilizeze cel puțin două pe parcursul weekend-ului.

Pirelli a redus grosimea anvelopei cu 0,4 mm din 2019 pentru a elimina blisterul și a reduce supraîncălzirea. Acest lucru a declanșat critici deoarece unele echipe consideră că acest lucru o avantajează pe Mercedes și a făcut ca performanțele să devină aleatorii, deoarece aceste pneuri sunt dificil de încălzit.

Unele echipe au cerut revenirea la anvelopele Pirelli din 2018, dar producătorul nu poate modifica specificațiile pe care le stabilește pentru sezon, din motive de siguranță.

Romain Grosjean are doar două puncte în 2019

Romain Grosjean consideră că, F1 ar trebui să beneficieze de o anvelopă “prototip”.

“Este un lucru pe care l-am învăţat din MotoGP şi care mi se pare uimitor. Sunt bun prieten cu Fabio Quartararo, pe care l-am întrebat: <De ce folosești pneurile hard în calificări când ai hard, mediu și soft?>  

“El spune că la fiecare cursă anvelopa este o anvelopă prototip, o nouă tehnologie pe care o aduce Michelin. Este o tehnologie nouă. Știm că nu avem cel mai bun produs aici, de ce nu încercăm asta? Acest lucru ar face diferită fiecare cursă.

Nu trebuie să-l folosim dacă nu vrem să-l folosim. Cel puțin am putea dezvolta produsul în acest fel”, a fost propunerea surprinzătoare a pilotului lui Haas.

Romain Grosjean este pe locul 17 în clasamentul general al piloţilor din Formula 1, cu numai două puncte. Colegul său, Kevin Magnussen, este pe 9, cu 14 puncte.