MotoGP Olanda – preview: Marc Marquez caută a şasea victorie la Assen

MotoGP Olanda – preview: Marc Marquez caută a şasea victorie la Assen

Motomondialul de viteză se întoarce pe circuitul de la Assen, unde anul trecut a avut loc al 70-lea Grand Prix din istorie.

Este singurul circuit din calendar în care s-a concurat neîntrerupt de la prima ediţie a CM de motociclism, din 1949.

Peste 100.000 de oameni au urmărit pe viu cele peste 100 de depăşiri făcute anul trecut.

Spaniolul Marc Marquez a câştigat cursa din 2018, în faţa lui Alex Rins și Maverick Vinales, şi a mai făcut un pas spre al cincilea titlu la MotoGP.

Pilotul iberic va încerca să repete performanța de anul şi să-şi mărească avansul de 37 de puncte pe care îl are în fața lui Andrea Dovizioso și de 39 peste Rins.

Marquez are deja patru victorii în primele şapte curse ale sezonului, cea mai recentă chiar etapa trecută, în Catalonia.

În Olanda, Marquez a terminat pe podium la toate clasele timp de nouă ani consecutivi. Spaniolul are cinci victorii la Assen, dintre care numai două în MotoGP, în 2014 și 2018.

“Assen este un circuit în care trebuie să fii foarte precis și e greu să fii consistent. Este cu adevărat important să mergi bine la Assen. Aștept cu nerăbdare să concurez acolo din nou, am avut niște bătălii minunate în trecut și am făcut spectacol pentru fani. Sunt sigur că vom avea o cursă minunată duminică. Vremea arată bine, așa că sunt încrezător că vom avea un weekend reuşit”, a prefaţat Marquez cursa din acest an de la Assen.

Cele mai mari amenințări pentru Marquez sunt Dovizioso, Rins și Rossi.

Dovizioso a pierdut puncte importante la Barcelona, unde a abandonat. Din momentul debutului la clasa MotoGP, din 2008, Dovizioso a terminat pe podiumul de la Assen doar de trei ori. Cel mai bun rezultat al său, locul al doilea, a fost obţinut în 2014, alături de Ducati.

Alex Rins a terminat în puncte în 16 curse consecutive și a câștigat în acest sezon Marele Premiu al Americilor – a pus punct seriei de șapte victorii în Texas ale lui Marquez.

Valentino Rossi este în prezent doar pe locul 5 la general, la 68 de puncte în spatele liderului Marquez. “Doctorul” e însă cel mai titrat pilot la Assen. Are 10 victorii în Marele Premiu al Olandei, inclusiv opt în MotoGP. Sezonul trecut a terminat pe locul 5, chiar în spatele lui Dovizioso.

CLASAMENT GENERAL MOTOGP

Moto2

La clasa Moto2, spaniolul Alex Marquez are trei victorii consecutive, în Franţa, Italia şi Catalonia, şi a preluat şefia clasamentului general, la şapte puncte în faţa lui Thomas Luthi, rămas doar cu victoria din SUA.

Lorenzo Baldassari are şi el trei succese în 2019, însă este doar pe 4 la general, la un punct în spatele lui Jorge Navarro.

CLASAMENT GENERAL MOTO2

Moto3

Clasa mezină a oferit şapte câştigători diferiţi în primele şapte curse ale sezonului. Cel mai constant s-a dovedit însă spaniolul Aron Canet, care e lider la general, cu 23 de puncte avans faţă de italianul Lorenzo Dalla Porta.

Patru italieni şi doi spanioli se află în primele şase locuri în ierarhia generală.

CLASAMENT GENERAL MOTO3

Caracteristicile circuitului de la Assen