MotoGP Olanda: Maverick Vinales, la prima victorie din 2019

Spaniolul Maverick Vinales (Yamaha) a câştigat Marele Premiu al Olandei, de la Assen, la clasa MotoGP.

Ibericul a obţinut prima sa victorie din acest sezon, după ce i-a depăşit pe compatriotul Marc Marquez (Honda) şi pe francezul Fabio Quartararo (Yamaha), ultimul plecat din pole position.

Maverick Vinales, care nu mai câştigase de zece curse, a terminat cursa în 40 minute, 55 de secunde şi 415 miimi şi a fost urmat la aproape cinci secunde de Marquez şi la peste nouă secunde de Quartararo, aflat la a doua clasare consecutivă pe podium.

Valentino Rossi (Yamaha) a avut un weekend de coşmar în Olanda. Plecat doar de pe locul 14 în cursă, “Il Dottore” a fost nevoit să abandoneze încă din turul 5 după o ciocnire cu Takaaki Nakagami.

Marc Marquez şi-a mărit avansul în fruntea clasamentului general; este la 44 de puncte distanţă de italianul Andrea Dovizioso, care a încheiat al patrulea cursa de la Assen.

MotoGP Olanda, clasament

MotoGP, clasament general

Moto2

Un alt spaniol, Augusto Fernandez (Kalex), a încheiat primul cursa de la Assen la clasa Moto2.

Fernandez a profitat de căzăturile suferite, cu două tururi înainte de final, de compatriotul său Alex Marquez şi de italianul Lorenzo Baldasarri, ambii de la Kalex.

Aflat la prima victorie din carieră, ibericul l-a depăşit cu 612 miimi de secundă pe sud-africanul Brad Binder (KTM) şi cu 3,8 secunde pe italianul Luca Marini (Kalex).

Elveţianul Thomas Luthi (Kalex) este noul lider al clasamentului general la clasa mijlocie. L-a depăşit cu şase puncte pe Alex Marquez, aflat în faţa altor doi spanioli, Augusto Fernandez şi Jorge Navarro.

Moto2 Olanda, clasament

Moto2, clasament general

Moto3

Italianul Tony Arbolino (Honda) a câştigat după un final dramatic cursa de la clasa Moto3, în faţa compatriotului Lorenzo Dalla Porta (Honda).

Arbolino l-a devansat cu numai 45 de miimi de secundă pe Dalla Porto, iar cehul Jakub Kornfeil (KTM) a sosit pe 3, la 1,5 secunde de învingător.

Arbolino este primul pilot care câştigă două curse la Moto3 în acest sezon şi a urcat pe locul 4 în clasamentul general.

Liderul de la general, spaniolul Aron Canet (KTM), a încheiat cursa doar pe locul 12 şi mai are doar şapte puncte avans faţă de Lorenzo Dalla Porta.

Moto3 Olanda, clasament

Moto3, clasament general