Formula 1 Marea Britanie: Hamilton profită la capătul unei curse spectaculoase

Lewis Hamilton a câștigat la Silverstone după ce coechipierul său Valtteri Bottas a fost prins pe picior greșit de o mașină de siguranță apărută spre mijlocul cursei.

A fost un duel Mercedes pentru supremație, iar Hamilton a profitat la capătul unei curse extrem de spectaculoase. Britanicul și colegul său au oferit primele momente speciale în primele tururi ale Marelui Premiu, însă adevăratul spectacol a avut loc în spate, între piloții Ferrari și Red Bull.

Finalmente, Charles Leclerc a urcat pe ultima treaptă a podiumului, cu Pierre Gasly și un Max Verstappen ghinionist completând primele cinci poziții. Olandezul va simți că ar fi putut să se claseze mai sus după ce a fost percutat de Sebastian Vettel într-un duel la limită care l-a aruncat pe german în decor și în afara punctelor.

Spre deosebire de anul trecut, startul a fost unul foarte curat. Bottas s-a apărat în fața coechipierului său, în timp ce Vettel a fost singurul care a câștigat un loc dintre favoriți, în dauna lui Gasly. Ceva mai în spate, Norris l-a depășit pe Hulkenberg după un start foarte bun, iar pentru piloții Haas dezastrul a continuat cu o atingere roată la roată și câte o pană pentru ambele mașini. Câteva tururi mai târziu, Kevin Magnussen abandona la boxe.

În frunte, Hamilton îl pândea pe Bottas. Cu finlandezul nevoit să abordeze linii defensive, britanicul a atacat, iar temporar a avut câștig de cauză într-un duel roată la roată întins pe mai multe viraje. Bottas a revenit însă superb, recâștigându-și locul cu prima oportunitate. Duelul dintre cei doi s-a mai liniștit, în timp ce Leclerc, Verstappen, Vettel și Gasly se îndepărtau de restul plutonului, care era condus de Norris.

După ce ne-a încântat în Austria, duelul dintre Leclerc și Verstappen s-a reluat și la Silverstone. Olandezul s-a apropiat tot mai mult de monegasc, încercând în turul 11 să treacă pe locul trei. Lupta dintre cei doi l-a adus și pe Vettel în ecuație, și mai apoi chiar și pe Gasly. Cu cei de la Mercedes îndepărtându-se în față, cele patru mașini urmăritoare au oferit un spectacol superb, iar Gasly a fost cel care a profitat finalmente, repășindu-l pe Vettel înainte de a intra la boxe la capătul turului 12, trecând pe hard-uri.

Mutarea a dat drumul duelurilor de la boxe, iar Leclerc și Verstappen au intrat unul în spatele celuilalt, ieșind roată la roată. Spectacolul a continuat, iar olandezul a profitat doar parțial de rapiditatea mecanicilor Red Bull, trecând de monegasc dar pierzând înapoi locul când a ieșit larg din cauza lipsei de aderență. Ambii piloți și-au echipat mașinile cu gume medium, ceea ce indica destul de clar că urma să avem o cursă cu două opriri. Ceva mai în spate, Ricciardo reușise ceea ce fostul său coechipier nu dusese la capăt, trecând de Norris grație undercut-ului la boxe.

Abia la capătul turului 16, Mercedes a decis să-l cheme la boxe pe liderul Bottas. Între timp, Verstappen încerca în continuu să treacă de Leclerc, iar monegascul s-a apărat cu succes – de câteva ori la limita regulamentului. Totul avea să se schimbe însă în turul 20, când Antonio Giovinazzi a ieșit în decor și a declanșat mașina de siguranță. Avea să fie momentul cheie al cursei, căci Hamilton a fost chemat la boxe și a devenit lider pe gume hard.

Similar, în urma sa Vettel a câștigat trei locuri, în timp ce Leclerc a căzut pe poziția a 6-a. El și Verstappen au trecut pentru a doua oară pe la boxe chiar dacă abia schimbaseră pneurile, ceea ce se putea dovedi decisiv în fața lui Bottas, care nefăcând-o urma să mai oprească o dată.

La restart, duelul dintre Verstappen și Leclerc s-a reluat mai fierbinte ca oricând, cu olandezul apărându-se chiar și prin exteriorul circuitului. Ulterior, Gasly l-a lăsat pe olandez să urce pe patru în urmărirea lui Vettel, dar în tot acest timp cei de la Mercedes s-au îndepărtat la conducerea cursei.

După ce Leclerc l-a ajuns și depășit pe Gasly, duelul Red Bull – Ferrari s-a reluat și mai în față, cu Verstappen și Vettel în prim-plan. Din păcate, scânteile au ieșit la propriu de data asta. Olandezul a trecut pe exteriorul lui Vettel în Stowe, iar la intrarea în ultimul S al turului s-a apărat în fața germanului, dar pilotul Ferrari a frânat prea târziu, luându-l ca pe făraș pe Verstappen.

A fost punctul culminant al unei curse extrem de spectaculoase, dar din păcate pentru Vettel a fost și finalul ei, practic. Germanul a căzut până pe locul 17, ultimul dintre cei rămași în cursă după ce și Grosjean abandonase între timp. Penalizarea sa ulterioară cu 10 secunde nu a avut niciun efect, iar Verstappen a reușit să piardă numai două poziții în urma incidentului.

În frunte, Bottas a trecut pe gume soft pentru a produce turul cel mai rapid al cursei, în timp ce Hamilton a trecut linia de sosire primul, smulgându-i chiar și punctul bonus coechipierului său. Norocos sau nu, Hamilton a devenit cel mai de succes pilot în ce privește victoriile în Marele Premiu al Marii Britanii, sărbătorind al șasea sa cursă câștigată. Bottas se va putea socoti ușor ghinionist pentru momentul în care mașina de siguranță a schimbat soarta cursei, dar se va mulțumi cu locul secund – un nou rezultat bun pentru Mercedes.

Leclerc a trecut linia de sosire al treilea și a urcat pe podium – probabil cel mai bun rezultat la care putea spera, în ciuda tuturor evenimentelor din cursă. Gasly a sosit al patrulea, în fața coechipierului său lovit. Ceva mai în spate, deși a plecat al 13-lea, Carlos Sainz a terminat pe un excelent loc șase, demonstrând încă o dată sezonul excelent pe care McLaren îl face. Spaniolul a avut câștig de cauză într-un duel strâns cu Daniel Ricciardo, care a încheiat al 7-lea, în timp ce Kimi Raikkonen, Daniil Kvyat și Nico Hulkenberg au completat primele 10 locuri.

Lando Norris a fost un alt pilot ghinionist în ce privește strategia de cursă, terminând pe 11, în afara punctelor. Alexander Albon, Lance Stroll, George Russel și Robert Kubica l-au urmat, în timp ce Sebastian Vettel a trecut linia de sosire al 16-lea, în fața lui Sergio Perez.

Cursa de la Silverstone a oferit un spectacol excelent la numai două săptămâni după artificiile de la Red Bull Ring, iar Hamilton și-a extins avansul în fruntea clasamentului piloților la 39 de puncte.