Modificările importante pe care le pregătesc organizatorii F1 din 2021

Responsabilii Formulei 1 au dezvăluit ce schimbări importante pregătesc la regulamentul tehnic şi sportiv din 2021 încoace.

Monoposturi regândite, pneuri mai rezistente, limitarea ajutoarelor la pilotaj sau standardizarea pieselor sunt principalele direcţii pe care se axează organizatorii F1.

Măsurile urmăresc patru obiective: monoposturi mai bine construite pentru cursă şi mai atractive vizual, obţinerea unui contingent mai omogen şi un campionat mai viabil economic.

Organizatorii F1 sunt convinşi că “Marele Circ” trebuie să se schimbe pentru creşterea spectaculozităţii curselor, iar FIA, promotorul Formula One, echipele şi piloţii trebuie să ajungă la un acord în acest sens.

În privinţa aerodinamicităţii, monoposturile din 2021 vor utiliza efectul de sol, comparabil cu un efect de ventuză sub maşină, acesta urmând a fi preferat noilor modificări care ar putea fi aduse la eleroanele faţă şi spate şi altor adaosuri la şasiuri.

În acest fel, când două monoposturi se vor urmări, al doilea nu va fi jenat de turbulenţele produse de cel din faţa sa, precum în prezent.

Bugetele echipelor ar putea fi limitate

Se pune şi problema de a oferi piloţilor mai multă implicare, prin suprimarea anumitor ajutoare la pilotaj (direcţia asistată sau anti-calare a motorului), care vor fi evaluate.

Se află în studiu şi standardizarea unui anumit număr de elemente (jante, frâne, radiatoare sau echipament de stand) pentru a reduce ecartul între cele mai bogate echipe şi celelalte competitoare.

Şi limitarea bugetelor este un subiect de actualitate, însă salariile piloţilor şi ale “unei mici părţi din personalul cheie” nu fac obiectul analizei.

Responsabilii Formula 1 iau în calcul şi o reducere a personalului în timpul Marilor Premii, dar şi condensarea formatului de weekend, prin deschiderea circuitului vineri dimineaţă, în loc de joi.