MotoGP Marea Britanie – preview: Cinci câştigători diferiţi la ultimele curse

Marele Premiu al Marii Britanii revine la Silverstone după ce anul trecut nu s-a putut disputa din cauza ploii.

A fost primul Grand Prix din Motomondialul de viteză anulat de la Marele Premiu al Austriei, din 1980, de la Salzburgring.

Spaniolul Marc Marquez (Repsol Honda) are un avantaj confortabil înaintea cursei din acest an, de 58 de puncte față de Andrea Dovizioso.

Din 2013 încoace au existat cinci câştigători diferiți la Silverstone: Jorge Lorenzo (Yamaha) – 2013, Marc Marquez (Honda) – 2014, Valentino Rossi (Yamaha) – 2015, Maverick Vinales (Suzuki) – 2016 şi Andrea Dovizioso (Ducati) – 2017.

Rezultatele din decursul anilor ne duc cu gândul la o cursă imprevizibilă, deşi Marquez are un sezon 2019 de excepţie: a terminat pe locul 2 sau mai sus în 10 din cele 11 curse.

Spaniolul în vârstă de 26 de ani are deja șase victorii. A ratat-o pe a şaptea chiar etapa trecută, din Austria, în faţa italianului Andrea Dovizioso, care are 36 de puncte avans faţă de al treilea clasat din ierarhia generală, compatriotul Danilo Petrucci.

Dacă va încheia în primii trei duminică, Marquez va egala cele 88 de podiumuri realizate de Giacomo Agostini la clasa-regină.

Clasament general MotoGP

Moto2

Alex Marquez caută prima victorie din carieră la Silverstone, care l-ar detaşa şi mai mult în fruntea clasamentului general de la clasa Moto2.

Spaniolul are un loc 2 şi un loc 3 în Marele Premiu al Marii Britanii, ambele însă la clasa Moto3. Cel mai bun loc la Moto2 aici este 4, în 2015.

Marquez are 43 de puncte avans faţă de locul 2 în clasamentul general, Thomas Luthi, şi 55 peste compatriotul Jorge Navarro.

Clasament general Moto2

Moto3

Duelul nebun pentru titlu de la clasa Moto3 îşi va consuma un nou episod la Silverstone. Lorenzo Dalla Porta e lider la general, însă are un singur punct avans faţă de Aron Canet.

Spaniolul a câştigat ultima cursă de Moto3 de la Silverstone, din urmă cu doi ani, când a fost urmat de Enea Bastianini şi Jorge Martin.

Tony Arbolino e pe locul 3, la  42 de puncte de lider şi numai opt în faţa urmăritorului Nicolo Antonelli.

Clasament general Moto3

Caracteristici circuit Silverstone