Formula 1: Monza rămâne în calendar până în 2024

Marele Premiu al Italiei se va desfășura la Monza cel puțin până în 2024, a anunțat astăzi Formula 1.

Cu câteva zile înaintea cursei din Italia, Formula 1 a anunțat o înțelegere cu Automobile Club d’Italia (ACI), confirmând prezența în calendarul F1 al Marelui Premiu de la Monza pentru încă cinci ani începând cu 2020.

Marele Premiu al Italiei este unul din doar două evenimente care au fost prezente în calendarul Formulei 1 an de an încă din 1950, primul sezon al competiției. Desfășurată de fiecare dată la Monza – cu excepția celei din 1980, care a avut loc la Imola – cursa italiană din Formula 1 este una extrem de populară, iar circuitul de lângă Milano este denumit și „Templul Vitezei” sau „La Pista Magica”, fiind asaltat de fanii Ferrari an de an.

Viteza medie de 247,585 km/h înregistrată de Michael Schumacher în 2003 a rămas cea mai ridicată pentru o cursă în Formula 1, în timp ce Kimi Raikkonen deține recordul de viteză pe un tur, reușind să înregistreze o medie de 263,587 km/h anul trecut. Este posibil ca acest record să cadă în acest weekend. Anunțul a venit odată cu celebrarea a 90 de ani ai Marelui Premiu al Italiei, dar și a Ferrari.

„Istoria, viteza și pasiunea sunt cuvinte pe care fanii motorsportului le asociază cu Monza. Trăirile de la acest Mare Premiu sunt cu adevărat unice, la fel precum podiumul circuitului,” a spus Chase Carey, Președintele și CEO-ul Formulei 1. „Campionatul merge în multe locuri istorice precum Monza, dar și în țări noi în care plaja deja-mare de fani ai sportului poate crește.”

Lewis Hamilton poate deveni cel mai titrat pilot al Marelui Premiu al Italiei dacă se impune în cursa de duminică. În acest moment, britanicul deține recordul de victorii la egalitate cu Michael Schumacher. Hamilton s-a impus de cinci ori la Monza în ultimii șapte ani, câștigând și ultimele două curse din Italia.

Ferrari este așteptată să fie însă echipa avantajată față de Mercedes în weekend, în special după victoria obținută de Charles Leclerc în Belgia, la Spa. Echipa italiană nu s-a mai impus în fața propriilor „tifosi” din 2010, când Fernando Alonso aducea victoria în mașina roșie.


Citește mai multe despre MP al Italiei 2019.