Charles Leclerc și Sebastian Vettel au o ocazie uriașă de a aduce din nou victoria Ferrari în fața propriilor „tifosi”.

Autodromo Nazionale Monza are un loc extrem de important în istoria motorsportului din Italia. Circuitul de lângă Milano a fost gazda curselor de Grand Prix încă de la inaugurarea sa din 1922, iar de-a lungul timpului a devenit un simbol atât pentru țară, cât și pentru Ferrari. Din 1950, de la prima ediție a Campionatului Mondial de Formula 1, Marele Premiu al Italiei a fost nelipsit din calendarul competițional, iar cu excepția anului 1980, când Imola a găzduit cursa, ea s-a desfășurat la Monza, aducând Ferrari 18 victorii.

Cea mai recentă dintre ele, în 2010, când Fernando Alonso a trecut primul linia de sosire în fața McLaren-ului lui Jenson Button. Felipe Massa a urcat și el pe podium pentru Ferrari. De atunci, Ferrari a adunat alte șapte podiumuri la Monza, dar nicio altă victorie. Dominația Red Bull din anii ce au urmat și apoi a Mercedes în era hibrid și-a spus cuvântul inclusiv pe pista italiană, acolo unde doar McLaren-ul lui Lewis Hamilton s-a mai impus în ultimii opt ani în afara lor. Mercedes a câștigat ultimele cinci curse, patru dintre ele chiar prin Hamilton, liderul la zi al clasamentului mondial și în acest an.

Formula 1 revine însă în acest weekend la Monza într-un moment în care construcția mașinii Ferrari le oferă italienilor oportunitatea perfectă de a câștiga, în sfârșit, o nouă cursă în Italia. Charles Leclerc pare cel mai capabil să o facă, după ce a încheiat victorios la Spa cu o săptămână în urmă. Monegascul a fost cel mai rapid în cele două sesiuni de antrenamente libere de vineri, iar cu mașina roșie fiind cea mai bună din pluton când vine vorba de putere și aerodinamică low-downforce, el și cu coechipierul său, Sebastian Vettel, vor cunoaște șansa pe care o au în față.

Presiunea va fi palpabilă – în special pe Vettel, care după un început de sezon în care a beneficiat oarecum de tratament preferențial din partea echipei, se vede nevoit să-și ridice nivelul pentru a face față ritmului impus de mai tânărul său coechipier. Odată cu victoria din Belgia, Leclerc a devenit cel mai tânăr pilot care a câștigat o cursă pentru Ferrari, iar talentul său nu mai este pentru nimeni un secret. Viitorul arată foarte bine pentru Leclerc, dar ar putea să devină tot mai încețoșat pentru Vettel, al cărui contract cu Scuderia expiră la finalul anului viitor.

Germanul nu a mai câștigat o cursă în Formula 1 de un an de zile, când se impunea în Belgia, dar încearcă să nu pună prea mare presiune pe el. „Nu cred [că e cea mai bună ocazie de a câștiga acum]. Cred că mai am multe curse în față. Acestea fiind spuse, nu mă uit ce va fi peste 10 curse. Acesta este weekendul pe care sunt concentrat,” a spus Vettel.

„Nu suntem favoriți clari, dar există semne pe care le știm care indică faptul că suntem într-o poziție bună. Cred că trebuie să fim optimiști, dar și realiști, fiindcă sunt multe elemente care pot face diferența într-un Mare Premiu. […] O văd ca pe o ocazie, dar în același timp poți avea o șansă de oriunde ai pleca de pe grilă. Cu siguranță vom încerca să plecăm din frunte, ceea ce ne-ar oferi o șansă mai mare de care să profităm în cursă.”

Ferrari a mai fost în situația de a putea câștiga curse în acest an, însă victoria de la Spa a fost abia prima pe care a reușit să o obțină într-un sezon în care era așteptată să se lupte cel puțin de la egal la egal cu Mercedes. Echipa germană rămâne însă cea mai puternică și bine organizată, cea de bătut, iar un al șaselea titlu mondial la rând pentru Mercedes, dar și al șaselea per total pentru Hamilton par acum doar o simplă formalitate.

Oportunitatea este însă prezentă pentru Ferrari la Monza și chiar dacă Vettel încearcă să mai micșoreze așteptările înaintea weekendului, cu siguranță toți cei implicați în Scuderie știu că este timpul să livreze o nouă victorie în fața unicilor ei fani într-un weekend în care Ferrari sărbătorește 90 de ani de existență. Pentru german, problema ar putea fi că coechipierul său pare în acest moment mai capabil să o facă decât el.