Formula 1 Italia: Leclerc conduce într-un FP1 ud

Circuitul de la Monza i-a întâmpinat pe piloți în FP1 după o ploaie bună. Cu suprafața udă și foarte alunecoasă, prima parte a sesiunii a văzut puțini piloți încumetându-se să iasă pe pistă. Romain Grosjean a făcut-o cu un set de gume de ploaie, trecând cu mare grijă prin șicanele de la Monza.

Incidentele nu au întârziat să apară, iar după câteva perioade de frânare ratate – în special în prima șicană – și mici scăpări de sub control, Kimi Raikkonen a fost cel care a suferit primul accident mai serios. Finlandezul a pierdut controlul la ieșirea din ultimul viraj, Parabolica, oprindu-se în parapetul de protecție din exteriorul virajului. Sesiunea a fost întreruptă pentru câteva minute, iar rând pe rând mașinile au intrat la boxe, ieșind pe urmă în principal pe gume intermediare.

După ce Carlos Sainz s-a învârtit în Variante Ascari fără urmări, Sergio Perez nu a fost la fel de norocos. Mexicanul a acroșat barierele de protecție iar sesiunea a fost întreruptă pentru a doua oară în timp ce mașina sa Racing Point a fost îndepărtată de pe circuit cu avarii considerabile.

Un al treilea steag roșu a fost arătat pentru un nou incident produs de circuitul umed. Pierre Gasly a alunecat la intrarea în prima șicană, mașina sa oprindu-se pe un vibrator. Cu ajutorul comisarilor de cursă, francezul și-a readus mașina pe circuit curând, iar sesiunea a fost reluată.

Cei de la Mercedes au fost singurii care nu ieșiseră pe circuit cu o jumătate de oră rămasă, iar Antonio Giovinazzi a alunecat la rândul său în șicana de început în timp ce mulți alții au avut parte de momente mai mult sau mai puțin dificile.

Valtteri Bottas și Lewis Hamilton au stabilit cei mai rapizi timp pe gumele intermediare, în timp ce Alexander Albon și Charles Leclerc i-au urmat. Clasamentul a fost prea puțin important în prima sesiune a weekendului însă. Leclerc și Sebastian Vettel au fost primii trimiși pe circuit pe gume slick în ultimele minute, iar curând tot mai multe mașini au ieșit cu pneuri soft.

În final, Leclerc a fost cel mai rapid pe gume medium, cu piloții McLaren pe locurile 2 și 3 în ordinea Sainz, Lando Norris. Hamilton a fost al 4-lea, cu Albon, Daniil Kvyat, Max Verstappen, Vettel, Bottas și Gasly completând primele 10 locuri. Toro Rosso și McLaren au rulat cele mai multe tururi în sesiune, în timp ce din cauza accidentelor lor, Perez și Raikkonen au fost singurii fără tur cronometrat.

Cu pista urmând să se usuce în condițiile în care noi ploi nu sunt prognozate, sesiunea a doua va fi mult mai relevantă.


Citește mai multe despre MP al Italiei 2019.