Formula 1 Rusia: Leclerc și Verstappen primii în FP1

Charles Leclerc și Max Verstappen au fost despărțiți de numai 0.082s în prima sesiune de antrenamente libere ale weekendului Formula 1 din Rusia. Pe circuitul de la Soci, pilotul Ferrari a fost cel mai rapid, stabilind un 1:34.462 cu peste o jumătate de secundă mai rapid decât cel al coechipierului său, Sebastian Vettel.

Pe gumele cele mai rapide, soft, Leclerc l-a devansat pe Verstappen de puțin, olandezul rulând la rândul său pe pneurile marcate cu roșu în timp ce piloții Mercedes au stabilit timpii lor cei mai buni pe gumele medium. Valtteri Bottas a fost al 4-lea, iar Lewis Hamilton al 5-lea, la aproape o secundă în urmă. Alex Albon s-a clasat al 6-lea.

Renault a ocupat pozițiile 7 și 8 prin Nico Hulkenberg și Daniel Ricciardo, australianul rotindu-se și oprindu-se în barierele de protecție în partea finală a sesiunii, cu avarii mari la aripa spate. Sergio Perez a fost al 9-lea, pentru Racing Point, iar Romain Grosjean s-a clasat al 10-lea, conducând un grup de șapte piloți aflați la peste două secunde în urma lui Leclerc.

Antonio Giovinazzi a fost al 17-lea, în timp ce Daniil Kvyat și cei doi piloți Williams au ocupat ultimele trei poziții în clasament. Rusul a luat parte doar la prima jumătate de oră a sesiunii, în urma unei probleme mecanice.

După tururile de instalare obișnuite, Lance Stroll a stabilit primul timp cronometrat, un 1:43.328 care se va fi făcut uitat la capătul weekendului. Curând, coechipierul său, Sergio Perez, a scăzut timpul la 1:39.610, iar marea majoritate a mașinilor au ieșit pe circuit abia după primele douăzeci de minute.

Ferrari și Mercedes au ieșit de la boxe în aceeași perioadă, însă Leclerc a fost singurul care a reușit să completeze un tur în primă instanță, trecând pe prima poziție cu un 1:37.593. Asta fiindcă Daniil Kvyat a fost nevoit să parcheze mașina pe marginea pistei cu o problemă la motor, mașina de siguranță virtuală fiind pusă în efect. Ghinion, așadar pentru rus chiar în prima sesiune a Marelui Premiu al său „de casă”.

Hamilton și Bottas au preluat conducerea în clasament puțin mai târziu, cu britanicul reușind un 1:36.031 înainte ca echipele să înmâneze primul set de pneuri după trei sferturi de oră. Mai multe mașini au avut probleme pe dificila perioadă de frânare din virajul 14, dar și în virajul 18, unde Giovinazzi s-a învârtit pe cont propriu și ambele McLaren-uri au ieșit în decor.

A doua parte a sesiunii a început cu noi tururi rapide, iar Ferrari și Red Bull și-au îmbunătățit timpii pe gume soft noi. Vettel a stabilit un 1:35.005, iar Leclerc a replicat cu un 1:34.462 în timp ce Hamilton se afla la aproape o secundă în urmă, pe pneuri medium. Verstappen a urcat pe locul doi, la numai 0.082 de Leclerc, iar timpii nu au mai fost alterați în frunte în ultimele minute ale antrenamentelor.

Ferrari și Red Bull, așadar, în frunte, însă Mercedes încă nu și-a arătat ritmul adevărat pe pneurile soft, iar sesiunea a doua, programată la ora 15:00, va fi mai relevantă pentru a stabili o primă ordine a weekendului.

***

Citește mai multe despre MP al Rusiei 2019

Citește review-ul MP al Singapore