Formula 1 Rusia: Verstappen stabilește ritmul la capătul FP2

Max Verstappen a realizat cel mai rapid tur cronometrat al primei zile din cadrul Marelui Premiu al Rusiei. Pilotul Red Bull a stabilit un 1:33.162 excelent, fiind cu peste trei zecimi mai rapid decât Charles Leclerc pe gumele soft în simulările de calificări. Monegascul stabilise reperele zilei atât în FP1, cât și în primele părți ale FP2, însă turul olandezului a venit ca o surpriză.

Piloții Mercedes au ocupat pozițiile 3-4, în ordinea Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, ritmul echipei neridicându-se tocmai la așteptări, însă e foarte posibil ca echipa germană să aibă niște ași în mânecă pentru restul weekendului. Sebastian Vettel a fost al 5-lea în cea de-a doua mașină Ferrari, la peste o secundă în urma lui Verstappen, în timp ce Alexander Albon a stabilit abia al 10-lea timp în cel de-al doilea Red Bull, cu o întârziere de peste două secunde.

Pierre Gasly s-a clasat al 6-lea, în fața lui Sergio Perez, Nico Hulkenberg și Lance Stroll. Clasamentul a fost extrem de strâns în partea de mijloc a sa, iar Lando Norris a încheiat sesiunea cu al 11-lea timp, în timp ce colegul său de la McLaren, Carlos Sainz, a fost al 17-lea.

Daniil Kvyat a revenit în mașină după problema mecanică din FP1 și s-a clasat al 12-lea, în spatele lui fiind Kevin Magnussen, Daniel Ricciardo, Kimi Raikkonen și Romain Grosjean. Antonio Giovinazzi a fost antepenultimul, iar piloții Williams au încheiat clasamentul, la mare distanță de restul.

Norris a ieșit primul pe circuitul de la Soci în FP2, iar Leclerc a stabilit în curând un prim timp rapid – chiar mai rapid decât cel mai bun din prima sesiune. Monegascul a făcut un 1:34.148 de care Vettel s-a apropiat la 0.158s, iar Hamilton a postat al treilea cel mai bun timp în prima jumătate de oră. Verstappen a fost cu numai o miime de secundă mai lent ca britanicul, cu Bottas al 5-lea, la șase zecimi de Leclerc.

Reveniți pe circuit pe gume soft, Leclerc și Vettel s-au întrecut în timpi rapizi, dar germanul nu a reușit să facă un tur corespunzător, greșind în sectorul doi. Colegul său a stabilit un 1:33.497 care a devenit reperul zilei pentru restul piloților, dar curând Verstappen a reușit un tur excelent, trecând linia de sosire în 1:33.162. Olandezul a rămas pe prima poziție până la final, cu piloții Mercedes nereușind să se apropie decât la șase zecimi de secundă.

Ultima jumătate de oră a fost alocată simulărilor de cursă, astfel încât clasamentul a rămas neschimbat. Diferențele de ritm dintre Leclerc și Verstappen au fost mici și în regim de cursă, iar vremea ar putea interveni sâmbătă, când ploi sunt anunțate în zona circuitului.

***

Citește mai multe despre MP al Rusiei 2019

Citește review-ul MP al Singapore