Formula 1 Rusia: Leclerc zboară către al 4-lea pole la rând

Charles Leclerc a încântat în calificările Marelui Premiu al Rusiei, obținând al șaselea pole al carierei în Formula 1 și al patrulea la rând, accentuând puterea mașinii Ferrari după vacanța de vară.

Cu un tur final înregistrat în 1:31.628, Leclerc i-a surclasat pe rivali cu peste patru zecimi de secundă. Monegascul l-a lăsat fără replică atât pe coechipierul său, Sebastian Vettel, cât și pe Lewis Hamilton și echipa Mercedes. Britanicul a surprins clasându-se pe prima linie a grilei de start, depășindu-l pe german cu numai 0.023s.

Alături de Vettel pe a doua linia se va afla Valtteri Bottas, dar finlandezul a fost depășit pe Max Verstappen în calificări după ce a făcut niște greșeli în al doilea său tur cronometrat din Q3. Olandezul va servi o penalizare cu cinci locuri pe grila de start duminică.

În lupta pentru „best of the rest”, Carlos Sainz a avut câștig de cauză pentru McLaren, accentuând ziua bună a echipei care a anunțat că va relua colaborarea cu Mercedes ca partener de motorizare din 2021. Spaniolul și coechipierul său, Lando Norris, au fost despărțiți de Nico Hulkenberg de la Renault, iar Romain Grosjean și Daniel Ricciardo vor completa primele 10 locuri pe grilă. Australianul a fost cu peste două secunde mai lent decât Leclerc.

Q1

Piloții Williams au fost doi dintre cei eliminați în Q1, unde George Russel l-a depășit din nou pe Robert Kubica. Daniil Kvyat nu a luat parte la calificări după problemele mecanice suferite din nou în FP3, iar pentru alt pilot din curtea Red Bull, sesiunea s-a încheiat rapid.

Alexander Albon a ieșit în decor în dificilul viraj 13, poposind în baeriere de protecție – un weekend pe care thailandezul va dori să-l uite cât mai repede. Sesiunea a fost întreruptă minute bune, iar Sebastian Vettel se afla pe ultimul loc în acel moment, după ce și-a ratat primul tur cronometrat.

Ambii piloți Ferrari au ieșit pe circuit pe gume medium, spre deosebire de restul mașinilor, iar Charles Leclerc a fost cu patru zecimi mai lent decât Lewis Hamilton, care a stabilit ritmul în frunte. Vettel a fost retrimis pe pistă pe pneuri soft, iar mai apoi toate mașinile au reintrat în luptă cu excepția lui Nico Hulkenberg, Leclerc și Max Verstappen.

Vettel s-a instalat la conducere fără probleme, iar fostul său coleg de la Ferrari, Kimi Raikkonen, a fost cel care a fost eliminat, terminând pe locul 16.

Q2

Mercedes a fost singura echipă care a mers pe un set de gume medium în a doua parte a sesiunii. Hamilton și Valtteri Bottas au fost despărțiți de numai 0.147s în debutul Q2, iar în fața lor Leclerc a fost din nou rapid – cu peste șase zecimi mai rapid decât Vettel și Verstappen.

Lupta pentru intrarea în top 10 a fost, cum ne așteptam, extrem de strânsă. Pierre Gasly ocupa locul 6 înainte de al doilea rând de tururi, iar Daniel Ricciardo, pe locul 14, era la doar un sfert de secundă mai lent, în timp ce poziția a 15-a părea a-i fi destinată lui Antonio Giovinazzi, Afla Romeo-ul italian fiind mașina mai lentă decât rivalele sale la Soci.

Diferențele au rămas minime, iar în final Pierre Gasly a ratat pentru doar 0.052s intrarea în Q3. Alături de el au fost eliminați în ordine Sergio Perez, Giovinazzi, Kevin Magnussen și Lance Stroll, din nou șase zecimi de secundă acoperind plutonul de la locul 6 la locul 15.

Q3

Renault și McLaren a avut, astfel, ambii piloți în Q1, între ei infiltrându-se și Romain Grosjean. Ochii au fost însă ațintiți pe lupta pentru pole, iar după un sector în care a fost marginal mai lent decât coechipierul său, Leclerc a făcut pasul spre locul 1. Un 1:31.801 excelent l-a pus la peste trei zecimi în fruntea lui Vettel și cu o jumătate de secundă în fața lui Hamilton. Bottas și Verstappen i-au urmat.

Vettel și-a îmbunătățit timpul la final, la fel ca Hamilton și Verstappen, dar nu a fost suficient, iar Leclerc a zburat către al patrulea pole la rând, măturând cu concurența.

***

Citește mai multe despre MP al Rusiei 2019

Citește review-ul MP al Singapore

Citește: Ferrari și “monstruosul” avantaj al unității lor hibride