Formula 1 Mexic: Hamilton aduce a 100-a victorie pentru Mercedes

Lewis Hamilton a făcut un mare pas spre titlu câștigând Marele Premiu al Mexicului grație unei strategii cu o singură oprire.

A fost a 100-a victorie a constructorului Mercedes, iar faptul că într-un weekend în care atât Ferrari, cât și Red Bull, păreau mai în măsură să se lupte pentru victorie, germanii au triumfat, spune multe.

Pentru Hamilton succesul nu a fost deloc o formalitate. După un contact cu Max Verstappen în primul tur, britanicul a reușit să rămână în luptă, manageriând cursa excelent pentru a câștiga pentru a doua oară în Mexic. Hamilton a reușit să țină „în viață” penurile sale hard după trecerea de pe medium-urile cu care a început, în timp ce piloții din spatele său nu au fost suficient de rapizi în ciuda alegerii ambelor strategii „optime” de cursă.

Sebastian Vettel s-a apropiat amenințător de pilotul Mercedes la final, însă a fost puțin prea târziu. Germanul s-a clasat al doilea, în timp ce Valtteri Bottas a terminat al treilea, făcând ca lupta pentru titlul piloților să continue pentru cel puțin încă o săptămână. Hamilton are nevoie de patru puncte la Austin, SUA, pentru a câștiga pentru a șasea oară campionatul.

Charles Leclerc a trecut linia de sosire al 4-lea după ce a pierdut timp prețios odată cu a doua sa oprire la boxe. De altfel, acesta ar fi putut să fie la rându-i implicat în lupta pentru victorie dacă nu ar fi fost greșeala echipei de la boxe, în timp ce Red Bull poate fi nemulțumită cu pozițiile 5 și 6. Verstappen a căzut încă din startul cursei pe ultimul loc după contactul cu Hamilton în urma căruia ambii piloți au fost forțați să iasă pe iarbă în prima secțiune de viraje. Olandezul a suferit o pană ca urmare a unui nou contact cu Bottas în turul patru, ambițiile sale la victorie sau podium fiind năruite.

Sergio Perez a rezistat unui atac final al lui Daniel Ricciardo pentru a trece linia de sosire al 7-lea în fața fanilor mexicani. Cei doi au fost ultimii piloți care au încheiat cursa în tur cu câștigătorul, în timp ce în lupta pentru locul 9 a fost nevoie de un ultim tur cu incidente pentru a stabili ordinea finală.

Nico Hulkenberg a fost percutat de Daniil Kvyat în ultimul sector al cursei, astfel căzând de pe 9 pe 11, dar o penalizare aplicată rusului l-a văzut pe acesta ocupând la final locul lui Hulkenberg. Germanul a cules ultimul punct pus în joc, în timp ce Pierre Gasly a urcat o poziție în urma incidentului, pe 9.

Lance Stroll s-a clasat al 12-lea, Carlos Sainz terminând pe un dezamăgitor 13 după ritmul arătat de McLaren în weekend. Antonio Giovinazzi a fost al 13-lea, în timp ce piloții Haas și Williams au încheiat la două tururi în urmă, confirmând săptămâna dezastruasă de care au avut parte. Kimi Raikkonen și Lando Norris au semnat singurele abandonuri ale cursei.