Formula 1 SUA: Bottas câștigă în timp ce Hamilton cucerește titlul șase

Lewis Hamilton a cucerit al șaselea său titlu mondial la Austin în timp ce coechipierul său Valtteri Bottas a câștigat cursa din SUA.

Pentru Mercedes, a fost o zi a bucuriei. Titlul mondial era cu certitudine doar o chestiune de timp pentru Lewis Hamilton. Încă dinaintea vacanței de vară, probabilitatea ca el să nu se încoroneze din nou campion era mică. Ca și anul trecut, a făcut-o la capătul cursei 19 din 21.

Hamilton a fost de nebătut mare parte din acest sezon – cu siguranță cel mai constant pilot de pe grilă, iar cele 10 victorii și 15 podium-uri stau mărturie. Ambiția britanicului a fost evidentă și la Austin, unde s-a agățat de orice posibilitate de a se încorona cu o victorie. Hamilton a fost singurul din cei de pe podium care au oprit la boxe o singură dată pe parcursul celor 56 de tururi, dar în final a fost depășit de coechipierul său, aflat pe o strategie mai rapidă, cu două opriri.

Valtteri Bottas avea nevoie de victorie pentru a menține orice speranță de a-i „sufla” titlul colegului său și a reușit să o obțină. Clasarea lui Hamilton pe podium, însă, a făcut ca matematic britanicul să nu mai poată fi prins. Este al șaselea titlu dintr-o carieră deja remarcabilă pentru Hamilton, care este acum la o singură astfel de reușită de recordul deținut de Michael Schumacher.

Cursa a început cu finlandezul plecând bine din pole, însă pentru Sebastian Vettel, care a fost al doilea în calificări, Marele Premiu s-a încheiat mult mai repede decât și-ar fi dorit. Germanul a abandonat după ce suspensia sa dreapta spate a cedat. Vettel a fost prins în câteva dueluri strânse la start, căzând pe locul 6 rapid. Max Verstappen a urcat pe locul doi, iar Charles Leclerc pe trei, în timp ce puțin mai în spate Alexander Albon și Carlos Sainz s-au atins în primele viraje.

Ordinea din frunte s-a păstrat mare parte din întrecere, înainte ca a doua trecere pe la boxe a lui Bottas și Verstappen să-l pună pe Hamilton în frunte. Britanicul s-a agățat de singura lui posibilitate de a câștiga, alegând să nu mai oprească și gestionându-și pneurile hard cât de bine a putut. În turul 52 însă, Bottas a făcut manevra decisivă pe lunga linie dreaptă a circuitului. A fost a patra victorie din acest sezon pentru pilotul Mercedes, care și-a asigurat poziția a doua în clasamentul general al piloților.

Pe pneuri mai rapide la final, Verstappen a avut oportunitatea de a-l prinde pe Hamilton chiar în ultimele tururi. „Full power” a cerut olandezul prin radio, iar de la boxe i s-a spus că se poate ajuta de tot ce poate oferi mașina Red Bull. O secundă îi mai despărțea pe cei doi la intrarea în ultimele două tururi, însă o ieșire în decor a lui Kevin Magnussen i-a permis lui Hamilton să se apere pe fondul steagurilor galbene la finalul liniei drepte. Britanciul a încheiat astfel al doilea, cu Verstappen imediat în urmă.

Leclerc a încheiat pe un îndepărtat loc 4, în timp ce Albon a trecut linia de sosire al 5-lea. Pentru Ferrari a fost un weekend mai puțin reușit, venit pe fondul clarificării FIA asupra posibilității unui sistem la limita regulamentului folosit în trecut de Scuderie.

Daniel Ricciardo a reușit să obțină un excelent loc 6, terminând în fața ambilor piloți McLaren, care au părut să fie cei mai rapizi din afara top 6 tot weekendul. Lando Norris a încheiat al 7-lea, în fața colegului Carlos Sainz. Nico Hulkenberg și Sergio Perez au completat pozițiile din puncte.

Pentru Mercedes, ziua nu ar fi putut fi mai frumoasă. Bottas a fost foarte bucuros cu performanța sa, în timp ce emoțiile l-au copleșit pe Hamilton. Cine ar putea îndrăzni să spună că britanicul nu va egala recordul lui Schumacher anul viitor? Un al optulea ar putea urma, cu siguranță.