M.P. al Marii Britanii: 7 pole-uri pentru Hamilton în cursa de casă

Lewis Hamilton a mai trecut un pole position în lista celor câștigate de-a lungul carierei, iar odată cu acest al 91-lea al carierei devine singurul pilot care ajunge la cota 7 pe circuitul Silverstone. Britanicul a oprit cronometrul la 1m24.303s grație unui tur magistral în ultima secvență a Q3. Plasat ceva mai bine decât Hamilton până în Q3, coechipierul Bottas a trebuit să se mulțumească cu locul doi pe grila de start mâine, până la Hamilton despărțindu-l 313 miimi de secundă.

Mercedes a dovedit încă o dată că este într-o ligă aparte în acest sezon al Formulei 1. Dovada o face distanța în timp până la cel de-al treilea clasat, Max Verstappen de la Red Bull. 1.022s este enorm în F1. Virajele ultra rapide din S2 și ultima linie DRS împreună cu virajul Stowe au făcut diferența. Locul 3 așadar pentru olandez.

Charles Leclerc spală din rușinea Ferrai clasându-se pe linia a doua, lângă Max Verstappen. Monegascul a fost o zecime mai lent decât pilotul Red Bull. Ferrai a ales un setup low drag pentru a nu pierde timp pe liniile drepte iar decizia s-a dovedit a fi corectă.

Lando Norris a fost al 5-lea pentru McLaren reușind să fie mai rapid decât Lance Stroll (locul 6) într-un monopost pe care multă lumea îl vedea pe locul 3. Cele 1,5 secunde care-l despart de Hamilton indică pasul enorm făcut înainte de Mercedes din 2019 în 2020.

Sainz a fost al 7-lea în urma lui clasându-se cel care îi va lua locul la McLaren anul viitor, Daniel Ricciardo. Australianul a fost cu 2 zecimi mai rapid decât coechipierul Ocon în cel de-al doilea monopost Renault.

Sebastian Vettel încheie calificările pe locul 10. După prima ieșire în Q3 germanul era pe locul 9. Personal best în toate cele 3 sectoare indicau o clasare in imediata apropiere a lui Leclerc. Numai că la intrarea în Stowe comportamentul subvirator al monopostului a făcut ca Vettel să depășească limitele circuitului impuse de FIA. Timpul său a fost șters, iar pe tabel rămâne cu timpul de la prima încercare din Q3.

Pierre Gasly a fost primul eliminat în Q2. Alexander Albon le dă motive din ce în ce mai întemeiate lui Marko și Horner să-l înlocuiască pentru 2021, pilotul thailandez ocupând doar locul 12, la o secundă de coechipierul Verstappen. Nico Hulkenberg a furnizat supriza în Q2. Germanul a ratat ultima încercare pierzând spatele monopostului în The Loop.

Kvyat și Russel încheie top 15. Primii eliminați în ședința de calificare au fost Magnussen, Giovinazzi, Raikkonen, Grosjean și Latifi.

O sesiune de calificare memorabilă pentru Merecedes. O demonstrație de forță demnă de cărțile de istorie și un al 61-lea front row lock-out cu care trece în fruntea clasamentului depășindu-i pe italienii de la Ferrari cu care împărțeau până acum prima poziție în acest top.

© F1.com