M.P. al Marii Brotanii: Hamilton câștigă cu noroc a 7-a cursă de casă

Lewis Hamilton a câștigat M.P. al Marii Britanii. Zeița Fortuna a fost încă o dată de partea britanicului după ce cu jumătate de tur înainte de trecerea liniei de start-sosire pentru ultima oară în această cursă pneul stânga față a cedat. Avansul asupra lui Max Verstappen ce rula în poziția a doua a fost însă suficient să-i permită pilotului Mercedes să ruleze la pas până la finalul cursei. Hamilton câștigă așadar pentru a 7-a oarmă M.P. al Marii Britanii.

Max Verstappen ocupă cea de-a doua poziție pe podiumul de premiere. Olandezul a fost al treilea întreaga cursă profitând de ghinionul lui Valtteri Bottas ce a pățit același lucru ca Hamilton. După ce Bottas a intrat la boxele echipei sale pentru un set de pneuri soft uzate, Verstappen a fost și el chemat să schimbe, având un avand suficient față de urmăritor. Pneurile noi i-au permis să stabilească cel mai rapid tur al cursei. Decizia Red Bull l-a privat așadar pe Verstappen de o victorie sigură în cursă. Rămâne de văzut care era starea pneurilor olandezului înainte de pit-stop.

Charles Leclerc a avut o cursă solitară. Prea lent pentru a se putea bate cu Mercedes sau Verstappen, el a rămas pe locul 4 de pe care a plecat din grilă. A urcat pe ultima poziție a podiumului grație penei lui Valtteri Bottas.

Locul 4 i-a revenit lui Daniel Ricciardo. Australianul a profitat și el de ghinionul lui Bottas și în plus de cel al lui Sainz care cu un tur înainte de finalul cursei s-a trezit și el cu pană pe stânga față. 2 poziții câștigate și un loc 4 nesperat.

Lando Norris a fost al 5-lea pentru McLaren. Una rece, una caldă pentru echipa din Woking.

Esteban Ocon a urcat până pe locul 6. După un început de cursă pe pneurile roșii care nu i-au permis un prim stint performant, francezul a încălțat pneurile Hard cu care s-a înțeles mai bine, în special spre finalul cursei. Pentru el, lupta a fost cu Sebastian Vettel și Lance Stroll, piloți pe care i-a depășit pe pistă.

Pierre Gasly a încheiat pe un excelent loc 7 pentru AlphaTauri. Francezul ”înviat” după primul stint. La fel ca Ocon, locul a fost câștigat în detrimentul lui Stroll și Vettel.

Alexander Albon a fost al 8-lea pentru Red Bull. Thailandezul a avut un acroșaj cu Magnussen în primul tur, acroșaj încheiat cu abandonul danezului. A primit 5 secunde de penalizare pe care le-a ispășit înaintea celui de-al doilea pit stop. A fost singurul pilot care a oprit de două ori. O dată în urma acroșajului cu Magnussen și a doua oară pentru pneuri Medium. A reușit să urce de pe ultimul loc în cursă (după cel de-al doilea pitstop) până pe locul 8 grație pneurilor mai aderente și a monopostului Red Bull ce s-a descurcat excelent pe secțiunile de mare viteză.

Lance Stroll a fost al 9-lea pentru Racing Point. Monopostul RP20 nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, iar cele 2 puncte câștigate de Stroll vin să îndulcească amarul echipei. Nico Hulkenberg nu a reușit să i-a startul. Monopostul său a refuzat să pornească înaintea cursei, mecanicii săi neavând altă soluție decât să declare forfait.

Sebastian Vettel încheie pe un dezolant loc 10 pentru el. O cursă anostă pentru german în care echilibrul precar al monopostului înpreună cu un comportament instabil atât la intrare în viraje cât și la ieșire nu i-au permis să șină piept nici lui Ocon, nici lui Gasly și nici lui Albon. La finalul cursei, Vettel declara: ”La fel ca în calificări. Un monopost extrem de dificil de pilotat. Mi-am schimbat stilul de pilotaj în fiecare tur. A fost mai degrabă o cursă în care am încercat să termin decât să atac pe cineva.”

Valtteri Bottas s-a clasat al 11-lea după ce s-a târât până la boxele echipei mai bine de trei sferturi de tur pentru a a schimba pneul delaminat. L-a prins pe Sebastian Vettel pe Hangar Straight în ultimul tur însă nu a reușit să treacă de german. Doar locul 11 și nicun punct.

Antonio Giovinazzi a fost al 12-lea pentru Alfa Romeo. În urma lui, George Russell de la Williams. Carlos Sainz a fost al 14-lea iar Nicholas Latifi al 15-lea.

Ultimii doi, Romain Grosjean și Kimi Raikkonen. Neclasați: Daniil Kvyat în urma unui tete-a-queue la mare viteză în complexul Maggots-Beckets generat de o pană rapidă a pneului dreapta spate; Kevin Magnussen în urma acroșajului cu Albon din primul tur și Nico Hilkenberg care a abandonat înaintea începerii cursei.

Sătpămâna viitoare o nouă cursă pe acest circuit. De data asta cu pneuri un pas mai moi. Cu siguranță cinț s-a fript cu ciorba suflă și-n iaurt.