M.P. al Spaniei: Preview

M.P. al Spaniei revine în calendarul 2020 după ce a fost amânat mai multe luni din cauza pandemiei mondiale. Traseu arhicunoscut de piloți și mai cu seama de ingineri, Circuit de Barcelona-Catalunya este o pistă care scote în evidență atât atuurile unui monopost, cât și neajunsurile.

Situat lângă Barcelona, traseul are o lungime de 4655 m și 16 viraje. Nouă dintre ele sunt viraje de dreapta și 7 sunt de stânga. Traseul este ceea ce inginerii numesc un circuit all-rounder. Adică un circuit care testează toate caracteristicile unui monopost, fie că vorbim aici de apăsare aerodinamică, tracțiune, stabilitate pe viraje lente și rapide, eficiență aero și top speed.

Un tur de pistă pe circuit

Imediat după start, piloții au de parcurs aproape 740m până în apex-ul primului viraj. T1 este parte a unei șicane dreapta-stânga de viteză medie și este de obicei un loc predilect pentru depășiri, mai ales că pe linia de start-sosire avem cea de-a doua zonă DRS a circuitului. Intrarea în viraj se face după o perioadă de frânare foarte târzie, iar imediat după apex se deschide gazul pentru abordarea virajului de stânga abordat în full throttle.

Virajul 3 (Renault) este un viraj de dreapta cu rază mare abordat cu pedala de accelerație la fund. Este primul test pentru erodinamicieni. Monoposturile trebuie să fie cât mai stabile pentru a nu deschide trasa prea devreme. Urmează o linie dreaptă scurtă înainte de T4 (Repsol) – viraj de dreapta de viteză medie spre ridicată în care apăsarea este crucială. Un comportament subvirator în Repsol duce la compromiterea intrării în virajul 5 (Seat) care este viraj de stânga, de viteză mică spre medie.

Ieșirea din Seat este importantă pentru că urmează o perioadă de accelerație, mai ales că după virajul 6 abordat în full throttle urmează o nouă șicană stânga-dreapta, în urcare. Intrarea în virajul 7 este rapidă, piloții lansându-se spre apex-ul virajului 8 care apare imediat. Mulți dintre ei abuzează de vibratoarele instalate pentru a scurta coarda virajului. O scurtă perioadă de accelerație urmată de virajul 9 (Campsa) – abordat în full power de monoposturile cu păsare aerodinamică adecvată – ne duce spre a doua linie DRS a circuitului. Virjul 10 (La Caixa) este un viraj de stânga care testează stabilitatea pe frânare a monopostului și aderența în viraje de viteză mică. Un monopost instabil de frânare cu cumportament subvirator va ieși dincolo de vibratoare compromițând viteza de ieșire spre șicana 11-12. După virajul 12, urmează o perioadă scurtă de accelerație și imediat virajul 13 de dreapta în care aderența punții față te poate ajuta să te înscrii corect în ultima șicană a circuitului. Complexul 14-15 este important pentru ingineri pentru că aderența mecanică este extrem de importantă. Ieșirea din 15 duce spre virajul New Holland (T16) abordat cu pedala la podea, înaintea liniei de start sosire.

Din punct de vedere aerodinamic, inginerii aleg un pachet cu apăsare mare. Nu cea mai mare din calendar, aceasta fiind rezervată pentru circuite gen Monte-Carlo sau Hungaroring. Dacă ar fi să facem un clasament al circuitelor bazat pe nivelul de apăsare aero, traseul catalan ar fi pe locul 4 din 21 (am inclus aici întreg calendarul din 2019). Eficiența aerodinamică este și ea importantă având în vedere lungimea liniei de start-sosire care are puțin peste un kilometru lungime. Stabilitatea aero este extrem de importantă în virajele rapide 3 și 9.

Turul de pole position din 2019 – © Formula One Management

66% din durata unui tur piloții stau cu pedala de accelerație pe podea. Asta înseamnă că pentru power unit circuitul nu este unui critic. Ce este important este aportul ERS. Câștigul energetic provenit de la sistemul MGU-K se poate reprezenta ca un plus de 1370kJ iar MGU-H-ul adună puțin peste 2MJ. Pe un tur, sistemul hibrid scade timpul cu 1,3 secunde iar la top speed se adaugă în jur de 15 km/h. Și dacă vorbim de top speed să spunem că aportul sistemului DRS nu este de neglijat. Până la 14 km/h sunt câștigați odată cu deschiderea flapsului superior al aripii spate.

Ar trebui spuse câteva cuvinte și despre consum. Traseul catalan este unul gurmand. Simulările indică un necesar de 105-107kg de combustibil pentru a termina cursa. Iar dacă Satefy-Car-ul își face apariția piloții vor putea salva în jur de 1kg de combustibil pentru fiecare tur de pistă efectuat în spatele mașinii de siguranță. 10Kg de combustil în minus vor aduce un câștig de aproape 0.3s pe tur iar un plus de 10CP furnizați de PU scad timpul pe tur cu aproape 0.16s.

© Pirelli Media

Pirelli aduce în Spania cele mai dure compoziții de pneuri, C1, C2 și C3 care vor fi acompaniate de presiuni ceva mai normale de data asta. 23 psi pentru roțile față (cu 0.5 psi mai mari ca în 2019) și 20.5 psi pentru puntea spate. -3.25 grade este unghiul de cădere maxim impus pentru puntea față și -1.75 grade pentru roțile spate. Având în vedere că M.P. al Spaniei se va desfășura în plină vară și că de obicei cursa avea loc în mai, ar trebui să ne așteptăm la temperaturi mari. Nu ar trebui să existe problemele cu pneurile survenite în M.P. Aniversar de săptămâna trecută.