M.P. al Portugaliei: Hamilton se impune in extremis la Portimao

Leiws Hamilton va pleca primul în M.P. al Portugaliei de mâine. Britanicul, alături de inginerii Mercedes, a decis ca pentru ultimul run în Q3 să folosească pneurile Medium și mai mult decât atât, să pregătească 2 tururi rapide consecutive. Deși temperatura asfaltului nu se schimbase față de Q1 și Q2, în Q3 majoritatea piloților au reclamat timpi mai slabi. Iar asta i-a făcut pe cei de la Mercedes să reacționeze și să aleagă pneurile ceva mai dure.

Bottas câștigase toate sesiunile de până atunci. FP1, FP2, FP3, Q1 și Q2. După prima ieșire în Q3, Bottas era din nou primul. Hamilton la 4 sutimi în spatele lui. Al doilea run i-a văzut pe ambii piloți trecând pe pneurile Medium. Hamilton avea să treacă din nou în pole provizoriu, dar Bottas a fost din nou mai rapid. Ceea ce nimeni nu se aștepta s-a întâplat. Hamilton trece linia de ssire când mai erau 30 de secunde din sesiune și începe un al doilea tur lansat. Pneurile erau deja intrate în ferastra optimă, iar Hamilton reușește la final să-i fure pole-ul lui Bottas pentru o zecime de secundă. Finlandezul nu a avut benzină pentru încă o încercare.

Max Verstappen va pleca al treilea, întârzierea olandezului fiind de puțin peste un sfert de secundă. De notat că monopostul Red Bull nu a mai fost atât de docil în FP3, împiedicându-l pe batav să intre în lupta pentru pole position.

Charles Leclerc reușește din nou imposibilul și se clasează în top 4 cu un monopost Ferrari vizibil îmbunătățit. De remarcat că monegascul va fi primul din top 10 care va pleca mâine încălțat cu pneurile Medium.

Sergio Perez deschide linia a treia, reușind să treacă de Alexander Albon, clasat al 6-lea în ultimele secunde ale sesiunii.

Carlos Sainz și Lando Norris monopolizează linia a 4-a, între cei doi coechipieri diferența fiind de doar 5 miimi de secundă. Pierre Gaslu a fost al 9-lea iar Daniel Ricciardo al 10-lea fără timp în Q3. Australianul pierde controlul monopostului în virajul 14 la ultima încercare din Q2 și avariază aripa spate a monopostului Renault. Mecanicii săi nu au avut imp suficient să-l scoată înapoi pe pistă până la sfârșitul sesiunii de calificare.

Primul în afara top 10 a fost Esteban Ocon. Alături de el pe linia 6 îl găsim pe Lance Stroll care după spusele lui Otmar Szafnauer îcă nu s-a reacomodat cu monopostul după aproape o lunp de pauză.

Daniil Kvyat și George Russell ocupă linia a 7-a a grilei de start cu Sebastian Vettel pe locul 15, ultimul în Q2. La fel ca Leclerc și el a folosit pneurile Medium în Q2, piloții Ferrari fiind singurii care vor pleca mâine cu pneurile C2.

Primul eliminat în Q1 a fost Kimi Raikkonen, el fiind cu 122 de miimi mai rapid decât coechipierul Giovinazzi clasat al 17-lea. Romain Grosjean, Kevin Magnussen și Nicholas Latifi sunt ultimii clasați în calificări pentru M.P. de mâine.

Va fi o cursă în care cel mai probabil vom vedea două intrări la boxe. De asemena va fi interesant de văzut dacă strategia celor de la Ferrari îi va ajuta la început de cursă cunoscut fiind faptul că un asfalt nou, cum este cel de la Portimao, va produce graining destul de accentuat.

© f1.com