M.P. al Emilia Romagna: Bottas va pleca din pole la Imola

Valtteri Bottas a reușit la ultima încercare să-i fure pole position-ul lui Lewis Hamilton pe circuitul din Imola. Finlandezul a oprit cronometrul la 1m13.609s, fiind mai rapid decât campionul mondial en-titre cu aproape o zecime de secundă. Piloții Mercedes AMG au fost singurii care oprit cronometrul la secunda 73, Mac Verstappen, clasat al treilea având o întârziere de aproape 6 zecimi de secundă.

Pierre Gasly suprinde pe circuitul de casă al celor de la AlphaTauri și obține cel de-al 4-lea timp al sesiunii. În urma lui, Daniel Ricciardo aduce primul Renault la puțin peste 9 zecimi de lider. Alexander Albon a avut parte de un singur run în Q3, primul sa încercare fiind ștearsă pentru că a depășit limitele circuitului în virajul 9. Britanicul a reușit să se claseze al 6-lea la aproape 4 zecimi de Verstappen.

Charles Leclerc a fost al 7-lea pentru Ferrari, el fiind primul pilot din Q3 mai lent cu peste o secundă față de lider. În urma lui, pe locul 8 îl găsim pe Daniil Kvyat în cel de-al doilea prototip AlphaTauri.

Ultimii în Q3 au fost piloții McLaren, cu Lando Norris de data asta mai rapid decât Carlos Sainz. O zecime a fost diferența de timp înctre cei doi.

Sergio Perez a fost primul eliminat în Q2, mexicanul ratând prezenta în Q3 pentru 10 miimi de secundă. În urma lui, Esteban Ocon de la Renault pe locul 12.

George Russel reușește din nou să treacă de Q1, britanicul meritând porecla de mr. Saturday. Din păcate pentru el, aventura se oprește pe locul 13, monopostul Williams arătându-și limitele. Lance Stroll a fost ultimul eliminat în Q2, canadianul fiind cu 0,9s mai lent decât Bottas, câștigătorul Q2.

Sebastian Vettel a fost al 14-lea, ultimul său tur rapid din Q2 fiind șters din motive de track limits. Chiar dacă ar fi fost acceptat, timpul său l-ar fi urcat doar pe locul 13. O sesiune în care germanul s-a luptat cu un monopost evident subvirator și extrem de instabil pe frânare.

Perechea de la Haas F1 a fost prima eliminată în Q1, cu Romain Grosjean marginal mai rapid decât Magnussen. Kimi Raikkonen, singurul pilot de pe grilă care a concurat la Imola într-un monopost de F1 a fost al 18-lea. Finlandezului i s-a anulat cel mai rapid tur pentru depășirea limitelor circuitului, iar reacția lui Kimi nu a întârziat să apară, contestând decizia oficialilor. Latifi și italianul Antonio Giovinazzi sunt ultimii eliminați. În Q1, diferența de timp între cel mai rapid monopost, cel al lui Hamilton și cel mai lent, al lui Giovinazzi a fost de aproape 2 secunde.