M.P. al Abu Dhabi: Verstappen strică planurile Mercedes

Primul pole-position pentru Red Bull în 2020 a venit grație lui Max Verstappen care a reușit să depășească ambele monoposturi Mercedes ocupate să se lupte între ele pentru pole. Când doi se ceartă, al treilea câștigă, este o vorbă, nu-i așa ?

Verstappen a fost cu 25 de miimi mai rapid decât Valtteri Bottas care la rândul lui a fost cu 86 de miimi mai rapid decât Lewis Hamilton. Suprinzător Lando Norris. Britanicul a fost al patrulea în Q3 reușind să trasnșeze în favoarea lui lupta internă cu Sainz pentru cel mai bine clasat pilot în calificări în sezonul 2020.

Alexander Albon a terminat calificările pe locul 5 la puțin peste 3 zecimi în urma lui Verstappen. Sainz încheie ultima sesiune de calificări alături de McLaren pe locul 6.

Daniil Kvyat a fost pe un suprinzător loc 7 în monopostul AlphaTauri la 7 zecimi de lider. În urma lui, Lance Stroll într-un monopost teoretic mai rapid. Charles Leclerc nu reușește decât un loc 9 la peste 8 zecimi de Red Bull iar Pierre Gasly încheie Q3 cu un loc 10 la aproape o secundă de lider.

Esteban Ocon este primul pilot eliminat în Q2. El a făcut primul tur lansat cu pneurile medium dar a considerat că se poate mai bine cu cele soft. Așadar, la a doua încercare a trecut pe pneurile cele mai moi și s-a clasat al 10-lea. Regula privitoare la limita circuitului l-a retrogradat însă pe locul 11, cu un loc în fața coechipierului său, căruia i-a fost șters primul timp spatbilit cu pneurile medium. Și el a decis să iasă din nou cu pneurile roșii, dar nu a putut intra în Q3.

Sebastian Vettel a fost al 13-lea în ultima sesiune de calificări alături de Ferrari. După german, Antonio Giovinazzi de la Alfa Romeo ultimul pilot cu timp stabilit în Q2. După el, Sergio Perez care nu a făcut un tur complet, mexicanul preferând să salveze pneurile pentru cursă având în vedere că va porni al 19-lea din cauza penalizării primite pentru un nou PU instalat în monopostul Racing Point.

Primul pilot eliminat în Q1 a fost Kimi Raikkonen. Finlandezul a fost eliminat de Giovinazzi în ultimele secunde ale sesiunii. În urma lui, Kevin Magnussen de la Haas F1. Danezul a fost mai lent cu 3 zecimi decât Raikkonen și cu 2 zecimi mai rapid decât următorul clasat, George Russell care a dat vina pe pneurile ieșite din fereastra optimă de temperatură.

Al doilea pilot Haas, Pietro Fittipaldi s-a clasat al 19-lea, în urma lui fiind numai canadianul de la Williams.

Nicholas Latifi a ratat ultima șansă de a-și îmbunătăți timpul din cauza unui tete-a-queue efectuat cu grația la ieșirea din ultimul viraj, înainte de a începe ultimul tur lansat. A fost ultimul în Q1.