Max Verstappen a fost cel mai rapid în sesiunile de antrenamente libere

Sezonul 2021 a început oficial odată cu startul primei sesiuni de antrenamente libere de vineri, însă cu o schimbare față de sezoanele precedente: ambele sesiuni de antrenamente de vineri s-au desfășurat pe parcursul a doar o oră fiecare, ceea ce a dus la mai multă acțiune pe circuit încă de la început.

FP1 a fost mai puțin relevant, dată fiind oră și condițiile diferite față de cele de calificări și cursă, însă chiar și așa, Max Verstappen s-a regăsit pe prima poziție la finalul celor 60 de minute de acțiune, timpul său, 1:31.394, fiind de ajuns pentru a-l surclasa cu aproape 3 zecimi pe Valtteri Bottas. Lando Norris a încheiat podiumul primei sesiuni, la peste jumătate de secundă față de timpul etalon. Campionul en titre a încheiat abia pe 4, la peste jumătate de secundă de Verstappen, în timp ce Leclerc a dus monopostul Ferrari pe poziția a cincea, diferența fiind de 6 zecimi.

Aston Martin nu a părut să-și găsească ritmul, Vettel și Stroll încheind doar pe 12, respectiv 13, la mai mult de o secundă și jumătate față de timpul stabilit de Verstappen. Debutantul Yuki Tsunoda s-a regăsit doar pe 14, în timp ce piloții Haas au încheiat pe ultimele poziții, Nikita Mazepin fiind totuși mai lent cu aproape jumătate de secundă față de Mick Schumacher.

Top 2-ul din FP1 s-a păstrat și în a doua sesiune de vineri, Verstappen încheind perfect ziua, însă de această dată la o diferență mai mică de o zecime față de Lando Norris. 1:30.847 a fost timpul de referință. Piloții Mercedes s-au clasat pe 3, respectiv pe 5, Carlos Sainz infiltrându-se între cei doi pentru Scuderie. Finlandezul de la Mercedes fiind de data asta în afara primelor 3 poziții, Bottas ieșind în evidență prin mesajul transmis echipei prin radio: “It’s undrivable.”, aderența fiind din nou o problemă pentru ambii piloți. Tsunoda a reușit din nou să impresioneze, încheind ziua pe un solid loc 7, la doar 4 zecimi de Max Verstappen.

Sebastian Vettel nu a avut deloc o zi bună, finalul FP2 găsindu-l doar pe 14, în timp ce coechipierul său, Lance Stroll, a scos un timp demn de poziția a opta. Alonso s-a clasat doar pe 15, la o miime de secundă în spatele germanului de la Aston Martin, în timp ce Nikita Mazepin a fost ultimul și în a doua sesiune de vineri.

Având în vedere temperaturile de peste 45 grade Celsius din FP3, rezultatele din sesiunea a treia de antrenamente nu sunt nici ele cele mai relevante. O nouă zi, o nouă sesiune, însă același pilot clasat pe prima poziție. Diferență însă nu a mai fost una mică, Max Verstappen surclasându-l pe Lewis Hamilton cu mai mult de 7 zecimi de secundă. Gasly a încheiat pe 3, el fiind pilotul mai rapid de la Alpha Tauri în această sesiune. Francezul a fost la o secundă distanță de timpul etalon al sesiunilor de antrenament: 1.30:577.

Piloții secunzi, cel puțin în teorie, de la Mercedes și Red Bull au venit imediat în spate, cu Bottas în fața lui Perez. Pentru Ferrari, tot Carlos Sainz a fost pilotul mai rapid, clasându-se pe poziția a șasea, la o secundă și jumătate de timpul etalon. Sebastian Vettel a întâmpinat din nou probleme, reușind un timp doar de locul 14 și, pentru moment, pare că se regăsește într-o situație asemănătoare cu cea de anul trecut. Nici Alonso nu se poate declara mulțumit de locul din clasament, monopostul Alpine al spaniolului încheind sesiunea pe 15. Ultima poziție din clasament i-a revenit lui Nicholas Latifi, pilotul de la Williams fiind mai lent cu 3 zecimi decât Nikita Mazepin.

Calificările pentru Marele Premiu al Bahrain-ului vor avea loc sâmbătă, începând cu ora 17 și abia atunci vom avea un prim răspuns veridic la majoritatea întrebărilor apărute în urma testelor din presezon și a rezultatelor de vineri.