MP al Regiunii Emilia Romagna-Calificări.Hamilton la borna 99

Q1

Calificările pentru Marele Premiu al regiunii Emilia –  Romagna au avut parte de un steag roșu mai repede decât s-ar fi așteptat. Cu 12 minute rămase până la finalul Q1, Yuki Tsunoda a pierdut controlul monopostului Alpha Tauri, lovind zidul de protecție și avariind serios partea din spate. După restart, nu am mai avut parte de incidente serioase, Bottas și Hamilton adjudecându-și primele 2 poziții, finlandezul oprind cronometrul la 1:14.672s. Surpriza a fost produsă de trecerea în Q2 a ambilor piloți de la Williams, cu Latifi pe un surprinzător loc 12, în timp ce Russell a încheiat pe 14. Tsunoda, Mazepin, Schumacher, Giovinazzi și Raikkonen au fost eliminați la finalul Q1.

Q2

Sergio Perez nu a mai repetat aceeași greșeală din Bahrain. Astfel, “încălțat” cu softuri, a fost cel mai rapid, stabilind un timp de 1:14.716s, cu doar două miimi mai rapid decât turul lui Lando Norris. Pe 3 s-a clasat Charles Leclerc, însă toți cei trei au scos timpii din Q2 cu pneuri soft. Una dintre surprize a fost eliminarea lui Carlos Sainz. Spaniolul de la Ferrari a făcut o greșeală, iar timpul obținut nu a fost suficient decât pentru locul 11. Sebastian Vettel nu a reușit să treacă în Q3, fiind nevoit să se mulțumească doar cu poziția a 13-a. Ceilalți piloți eliminați la finele Q2 au fost Alonso, Latifi și Russell.

Q3

POLE POSITION Lewis Hamilton!!! Al 99-lea pole pentru britanic.

1:14.411 era pole ul provizoriu după prima incercare din Q3. Tot 1:14.411 arăta cronometrul și după a doua încercare, piloții Red Bull nereușind să depășească etalonul setat de Hamilton. Marea surpriză, cel puțin la o primă vedere, a fost rezultatul lui Sergio Perez. După o sesiune de calificare ratată în Bahrain, mexicanul reușește la Imola să-l învingă pe Max Verstappen, plecând din prima linie a grilei pentru cursa de duminică. Mai mult decât atât, Perez va pleca cu softuri, ceea ce îi oferă un avantaj la start, comparativ cu Lewis Hamilton.

O altă surpriză uriașă a fost clasarea finlandezul Valtteri Bottas. Greșind în ambele încercări din Q3, pilotul Mercedes s-a regăsit doar pe poziția a opta, fiind surclasat de Leclerc, Gasly, Ricciardo și Norris. Ultimele 2 poziții din top 10 au fost completate de Ocon și Lance Stroll.

Printre performerii din Q3 s-au regăsit Charles Leclerc și Lando Norris. Monegascul a reușit din nou un tur excepțional, ducând monopostul Ferrari în linia secundă pentru a doua oară consecutiv. Norris în schimb, s-a luptat pentru pole position în a doua încercare din Q3, încheind pe poziția a doua, însă timpul său a fost anulat din cauza depășirii limitei pistei.